Nokia Siemens Networks wil dynamische netwerken
Nokia Siemens Networks speelt met zijn vernieuwde infrastructuuraanbod in op de capaciteitsproblemen waar operatoren mee kampen.
Nokia Siemens Networks speelt met zijn vernieuwde infrastructuuraanbod in op de capaciteitsproblemen waar operatoren mee kampen.
Op het Broadband Forum in Parijs stelt Nokia Siemens Networks een vernieuwd infrastructuuraanbod voor operatoren voor onder de naam ‘Liquid Net’. De focus ligt op het aanbieden van een oplossing waarbij operatoren hun infrastructuur meer dynamisch kunnen afstemmen op het actuele gebruik van het netwerk. “Denk dan aan verwacht piekverbruik bij bijvoorbeeld belangrijke voetbalmatchen, maar even goed ook aan onverwachte gebeurtenissen zoals rampen”, legt Thomas Jul uit die bij Nokia Siemens Networks verantwoordelijk is voor de activiteiten in West-Europa.
De idee is dat network resources veel meer dan nu het geval is kunnen gedeeld worden over netwerken en technologie heen. Een operator zet zijn resources met andere woorden dynamisch in op die plaatsen waar het op dat moment nodig is. “In zekere zin kan je het dus vergelijken met cloud computing waarbij ook snel geschakeld kan worden om capaciteit toe te voegen”, zegt Jul. Liquid Net doorbreekt de gedachte om vaste en mobiele netwerken als aparte silo’s te zien. In principe kan Liquid Net zelfs ingezet worden door verschillende operatoren. “In zekere zin ondersteunen we hiermee de idee van sitesharing”, aldus Jul.
Met de aankondiging haakt Nokia Siemens Networks in op de actualiteit. Alsmaar meer operatoren wereldwijd hebben te lijden onder pannes en uitval bij massaevenementen of rampen. Maar Thomas Jul vindt de stap naar dynamische netwerken ook noodzakelijk om met de groei van mobiele data te kunnen omgaan. “Tegen 2020 is het best mogelijk dat een gebruiker dagelijks 1 gigabyte aan mobiele data consumeert. Dus is het zaak om je netwerk nu al klaar te stomen”, besluit hij.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier