Nokia stelt opstapje naar 5G voor

. © .

De Finse netwerkspecialist gaat binnenkort 4.5G Pro en 4.9G netwerkapparatuur aanbieden. Dat moet het pad effenen voor 5G.

De 4.5G Pro AirScale portfolio komt er in het vierde kwartaal en belooft een snelheid die tien keer hoger ligt dan gewone 4G-snelheden samen met een betere dekking en capaciteit. De technologie achter de netwerkapparatuur laat toe om tot vijf frequentiebanden te combineren om paired (FDD) en unpaired (TDD) spectrum te combineren met, waar mogelijk, ongelicentieerd spectrum.

Tegelijk werkt Nokia ook aan 4.9G dat nog meer capaciteit, snelheid en een reactietijd van minder dan 10 milliseconden. Al is dat vooral nog toekomstmuziek.

Nog lang geen 5G

Nokia omschrijft zijn eigen innovaties als een grondlegger voor 5G. Al moeten we hier wel nuanceren dat het vooral om een geëvolueerde versie van 4G gaat met een goede merknaam.

Zowat alle grote netwerkspelers werken momenteel aan 5G, maar er zijn nog maar weinig standaarden gedefiniëerd om de technologie voluit te ontwikkelen. Het klopt dat Nokia met zijn nieuwe technologie dichter komt bij het bereiken van 5G-ambities, maar naamgevingen als 4.5G of 4.9G zijn geen indicatie dat we slechts een paar versies van een definitieve 5G-standaard zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content