Nokia toont 5G aan 2 Gbps

© .

Terwijl we in sommige steden nog wachten op 4G, denken de meeste telecomspelers al na over de volgende generatie. NTT Docomo en Nokia leggen daarbij de snelheidsmeter op 2 Gbps.

NTT Docomo en Nokia Networks demonstreren op het Mobile World Congress hun ambities om tegen 2020 5G te kunnen lanceren. Daarbij demonstreren ze een mobiele dataverbinding van meer dan 2 Gbps met behulp van de mmWave technologie van Nokia dat de 70 GHz band gebruikt. De test gebeurt binnenshuis. Later dit jaar wordt de test ook buitenshuis overgedaan.

2Gbps is niet de maximumsnelheid. Zo pakten onderzoekers vorige week nog uit met 1 het record van 1 terabit per seconde en wist Samsung onder meer 7,5 Gbps te halen. Al moeten we alle claims op dit moment nog ernstig nuanceren, zo is er een groot verschil tussen een laboratoriumtest, een indoor test, een outdoor test en de uiteindelijke snelheid die u op uw smartphone haalt wanneer u in 2020 door het centrum van Brussel wandelt.

Bereik

De technologie werkt met veel hogere frequenties, wat doet vermoeden dat de hoge snelheid enkel dicht bij de zendmast kan worden gehaald. Al ziet Seizo Onoe, cto van NTT Docomo het anders “We geloven dat het ultra-hoge frequentiespectrum niet enkel voor kleine cellen, ter aanvulling van het netwerk, wordt gebruikt, maa rook voor een solide dekking in combinatie met bestaande lagere frequenties.”

5G is nog veraf voor de consument maar zowat alle telecombedrijven werken momenteel aan een nieuwe generatie voor mobiel internet. Zo werken de EU en Zuid-Korea momenteel samen aan een standaard, maar ook Huawei, Samsung en andere spelers ontwikkelen momenteel oplossingen die we rond 2020 voor het eerst zien opduiken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content