Nokia verkoopt kaartendienst Here aan consortium Duitse automakers

© Nokia Here Maps
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De Duitse autofabrikanten Daimler, Audi en BMW kopen de kaartendienst Here van Nokia. Dat heeft het Finse concern maandag bekendgemaakt. De Duitsers hebben 2,8 miljard euro over voor de Google Maps concurrent.

De automakers nemen elk een even groot deel over van Here. Geen van de drie streeft een meerderheidsbelang na. De transactie zou in het eerste kwartaal van 2016 moeten afgerond zijn.

Digitalisering is een belangrijk item geworden in de autobranche, vooral met het oog op zelfrijdende wagens. Die hebben nood aan erg precieze digitale stratenkaarten. Volgens BMW-topman Harald Krüger moet Here een ‘sleutelrol spelen in de digitale revolutie van de mobiliteit’.

Nokia zelf wil zich in de eerste plaats gaan concentreren op zijn kernactiviteit als leverancier van telecominfrastructuur.

Ook Uber en de Chinese techgigant Baidu waren geïnteresseerd in Here, maar vielen uiteindelijk af. Intussen heeft Microsoft zijn eigen digitale kaartenbusiness wel al verpatst aan de Amerikaanse alternatieve taxidienst.

(Belga, FT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content