Nokia: verse start met vers geld

Nokia ziet de verkoop van zijn telefoonafdeling als een nieuwe toekomst met meer financiële mogelijkheden. Al is het een emotioneel afscheid.

Nokia ziet de verkoop van zijn telefoonafdeling als een nieuwe toekomst met meer financiële mogelijkheden. Al is het een emotioneel afscheid.

“Rationeel gezien is dit de meest logische stap voor Nokia, maar emotioneel ligt het complexer”, zegt interim-ceo Risto Siilasmaa op de persconferentie die vanmorgen plaatsvond. “Op veel plaatsen in de wereld staat Nokia synoniem voor connecting people.”

Hoewel de ondertoon bedroefd klinkt, kijkt de top van Nokia positief vooruit. Het afstoten van de telefoonafdeling biedt het bedrijf ruimte om zich op andere dingen te concentreren met meer financiële slagkracht dan de afgelopen kwartalen. Sillasmaa heeft het onder meer over Here, dat in connected cars van onder meer Bmw zal opduiken, en NSN dat Nokia deze zomer volledig in handen kreeg.

Kassa

Zelfs als de overname niet wordt goedgekeurd krijgt Nokia financiêle steun van Microsoft. Via converteerbare obligaties pompt die laatste anderhalf miljard euro in Nokia. Opnieuw wordt duidelijk waarom de telefoontak wordt verkocht: Nokia zit zonder geld en is bijgevolg te zwak om mee te spelen de financiêel slagkrachtigere concurrenten. “Nokia alleen heeft de middelen niet”, klinkt het.

Stephen Elop treedt onmiddellijk af om geen belangenconflict te veroorzaken, maar blijft tot de regulatorische goedkeuringen rond zijn actief als executive vicepresident van Nokia Devices, waarin hij rapporteert aan Siilasmaa.

Nokia gaat intussen op zoek naar een nieuwe ceo. “We zoeken daarbij zowel naar interne als externe kandidaten”, licht de interim-ceo toe. Intussen wil het bedrijf ook duidelijkheid scheppen voor de strategie naar de toekomst toe en wordt er gefocust op een financiële herstructurering.

Fins datacenter voor Microsoft

Met de overname krijgt Microsoft een stevige aanwezigheid in Europa. Finland zal dan ook een hoofdkwartier worden voor Microsoft op Europese bodem. De ambitie is om het marktaandeel van Windows Phone tegen 2018 te verdrievoudigen.


Tijdens de persconferentie maakte Ballmer ook bekend dat zijn bedrijf een nieuw datacenter zal bouwen in het land ter waarde van 250 miljoen dollar (189 miljoen euro).

Interessant detail: The Verge merkt op dat Microsoft de hele zaak kan financieren met zijn buitenlandse cashreserve. Dat is een pak interessanter dan dat geld naar de VS te halen en er belastingen op te betalen.

Nieuw hoofdstuk
“Vijftien maanden geleden had ik dit niet zien aankomen. Het was dan ook een zeer emotionele beslissing,” zegt Siilasmaa over de ontmanteling van Nokia. “Vandaag is de dag dat we Nokia moeten heruitvinden. Een nieuwe corporate identity dat financiëel sterk staat. Hier bouwen we ons volgend hoofstuk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content