‘Nood aan internationaal niet-aanvalsverdrag rond cyberwapens’

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

“Overheden wereldwijd moeten dringend de koppen bij elkaar steken rond cyberwapens. Het is, net zoals bij atoomwapens, tijd voor een internationaal niet-aanvalsverdrag.” Eugene Kaspersky, oprichter en ceo van securitybedrijf Kaspersky Lab wond er op de Cebit-beurs in Hannover geen doekjes om: cyberoorlogsvoering en cyberterrorisme zijn de meest zorgwekkende fenomenen in internetland. “Maar een cyberaanval uitvoeren op een land komt als boomerang terug. Het slachtoffer leert van de aanval en zal altijd reageren. En dan is het hek van de dam. Het zou me overigens niet verbazen als Iran nu cyberaanvallen voorbereidt op Israël (Kaspersky verwijst daarmee naar de Stuxnet-aanval op een Iraanse kerncentrale, die door waarnemers toegewezen wordt aan Israël, nvdr).”

“Overheden wereldwijd moeten dringend de koppen bij elkaar steken rond cyberwapens. Het is, net zoals bij atoomwapens, tijd voor een internationaal niet-aanvalsverdrag.”

Eugene Kaspersky, oprichter en ceo van securitybedrijf Kaspersky Lab wond er op de Cebit-beurs in Hannover geen doekjes om: cyberoorlogsvoering en cyberterrorisme zijn de meest zorgwekkende fenomenen in internetland. “Maar een cyberaanval uitvoeren op een land komt als boomerang terug. Het slachtoffer leert van de aanval en zal altijd reageren. En dan is het hek van de dam. Het zou me overigens niet verbazen als Iran nu cyberaanvallen voorbereidt op Israël (Kaspersky verwijst daarmee naar de Stuxnet-aanval op een Iraanse kerncentrale, die door waarnemers toegewezen wordt aan Israël, nvdr).”

Kaspersky vindt dat er daarom een internationale organisatie moet opgericht worden die cyberoorlogsvoering reguleert en neutraliseert. Hij heeft er zelfs al een naam voor bedacht: ‘ISCO’, de internationale cybersecurityorganisatie. “Ik heb het idee al aangekaart bij de Verenigde Naties en ze stonden er niet weigerachtig tegenover. Hey, ik speel uiteindelijk maar Cassandra”, grinnikte Kaspersky, verwijzend naar de mythische figuur die de gave van voorspelling had gekregen maar door niemand werd geloofd. “En je weet wat de eerste regel in security is: Don’t kill Cassandra!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content