Nooit meer een lege smartphone dankzij deze draadloze oplaadtechnologie via wifi en Bluetooth?

© .

Geen gedoe meer met opladers en USB-kabeltjes om je tablet aan de praat te houden, en geen speciale inductieplateautjes meer waar je je smartphone op moet leggen om te kunnen blijven bellen: dat is wat het bedrijf Ossia belooft met zijn draadloze oplaadtechnologie Cota.

Ossia heeft met Cota een technologie ontwikkeld om gericht energie af te leveren via wifi en Bluetooth. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de antennes in draagbare apparaten – er is dus geen noodzaak om aparte spoeltjes in te bouwen om draadloos opladen mogelijk te maken. Zeker voor smartphones is dat een voordeel. Fabrikanten zouden zelfs nog meer ruimtewinst kunnen boeken door de oplaadbare batterijen in hun mobieltjes en tablets kleiner te maken – de apparaten worden immers voortdurend opgeladen.

Chipset

De techniek is al sinds 2008 in ontwikkeling en werd vorig jaar door Ossia wereldkundig gemaakt. Maar nu heeft het bedrijf ook een mobiele chipset op de markt gebracht. Die kunnen fabrikanten in hun apparatuur verwerken om energie te ’tanken’ via de bestaande wifi- en Bluetooth-antennes.

Die chipset maakt het voor het mobiele apparaat mogelijk zich kenbaar te maken bij het laadstation dat Ossia heeft gemaakt. Zo’n laadstation kan energie sturen naar elk apparaat dat zich binnen een afstand van 10 meter bevindt, ook als er niet meteen een zichtlijn is met dat apparaat. De energieoverdracht zou ongeveer 1 Watt zijn, een derde van wat je met een USB-kabel binnenhaalt.

Alle apparaten

Voordeel van de Cota-technologie is dat het niet uitmaakt hoeveel apparaten er opgeladen moeten worden en of de apparaten wel stationair zijn. Alle toestellen met een geschikte antenne en een Cota-chip kunnen van stroom voorzien worden. Dat kan een smartphone, tablet of smartwach zijn, maar bijvoorbeeld ook een brandmelder, waarvan je dan nooit meer de batterij zou moten vervangen.

Cota is ook bruikbaar voor bedrijven waarin grote aantallen apparaten draadloos opgeladen moeten worden. Er is om die reden al een aan het plafond te monteren versie van het laadstation ontwikkeld.

‘Geen gezondheidsrisico’s’

Volgens Ossia heeft de techniek geen nadelige gevolgen voor de gezondheid. Voor het monitoren van de aanwezigheid van oplaadbare batterijen gebruikt Cota 1/10.000e van de signaalsterkte van wifi. Bij de overdracht van energie wordt een signaalsterkte opgewekt die overeenkomt met die van een mobiele telefoon. Daarbij is gekozen voor een energiezuinig ontwerp. Als er geen oplaadbare apparaten in de buurt zijn, gaat het laadstation in slaapstand.

Het is nog wel onduidelijk hoe groot het energieverlies is bij de omzetting van stroom naar wifisignalen. Ook is niet bekend of het gebruik van de technologie negatieve effecten zal hebben op de sterkte van het signaal in het vaak overbezette wifi-spectrum.

Ten slotte is het nog de vraag hoe snel Cota daadwerkelijk op de markt komt, en of Ossia al contracten heeft afgesloten met producenten van mobiele apparatuur.

Betaalbaar moet Cota wel worden: vorig jaar zei de directeur van Ossia dat een consumentenversie van het laadstation rond de 100 dollar zou gaan kosten.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content