‘Noord-Korea zat achter Sony-hack, maar VS hackten Noord-Korea al veel eerder’

© Business Insider

Er lijkt bewijs te zijn dat Noord-Korea achter de aanval op Sony zat – ook al blijft het land dat ontkennen -, en dat de VS daar al lang van wisten maar er niks tegen deden. Bovendien zouden de VS in 2010, lang voor de Sony-hack dus, al ingebroken hebben op netwerken van Noord-Korea.

Amerikaanse spionagesoftware verzamelde volgens experts voldoende bewijs dat Noord-Korea achter de Sony-hack zit – iets dat president Obama al vrij snel na de hack claimde.

Anonieme bronnen meldden aan The New York Times dat de NSA al in september aanvallen van Noord-Korea bij Sony had opgemerkt. Daar werd echter niets mee gedaan, omdat de aanval niet abnormaal leek. “Er gingen geen alarmbellen rinkelen”, klinkt het.

Uit het onderzoek van de NSA blijkt dat de Noord-Koreaanse hackers tussen midden september en midden november de volledige vrijheid hadden om op computers en servers van Sony te snuffelen. “Daar waren ze zeer zorgvuldig en geduldig bij”, zei iemand die bij het onderzoek betrokken was.

Opvallend is dat James Clapper, het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten, wist dat Sony werd aangevallen toen hij begin november in Noord-Korea op bezoek was bij zijn Noord -Koreaanse evenknie. Maar er is toen met geen woord gesproken over de Sony-hack. Clapper was daar om twee Amerikaanse gevangenen op te halen.

The New York Times schrijft nog dat de VS Noord-Korea in 2010 zelf hackten, om de hackactiviteiten van het land in kaart te kunnen brengen. Ze maakten zich zorgen over de groeiende cybermogelijkheden van het land, luidt het. De VS zouden hulp gekregen hebben van Zuid-Korea bij het inbreken op het Noord-Koreaanse computernetwerk.

Bron: Automatiseringgids/ANP

Partner Content