Noorwegen heeft ‘verrassing’ voor Popcorn Time-gebruikers

© .
Wim Kopinga Freelance journalist

De Noorse copyrightwaakhond Rights Alliance zegt de data van 50.000 tot 75.000 Popcorn Time-gebruikers te hebben verzameld. De waakhond denkt nu nu over volgende stappen, maar de gebruikers van het streamingprogramma kunnen ‘een verrassing’ in de brievenbus verwachten in de herfst.

Door een wijziging in de Noorse wetgeving kan de anti-piratengroep verdachte internetgebruikers monitoren, schrijft TorrentFreak Het gaat dan wel om IP-adressen, om bij die adressen ook namen te krijgen is een gerechtelijk bevel aan de internetproviders van die mensen nodig. “We hebben een een dossier van sommige gebruikers in Noorwegen. Die gegevens kunnen we wettelijk gebruiken, en het zou kunnen dat iemand een kleine verrassing in de vorm van een brief krijgt. Dat gaat waarschijnlijk in de herfst gebeuren”, zegt Rights Alliance-hoofd Willy Johansen.

Noorwegen heeft ruim 5 miljoen inwoners, waarvan geschat wordt dat 750.000 video via illegale bron krijgen. Een derde daarvan, 250.000 Noren, zou Popcorn Time op wekelijkse basis gebruiken. Rights Alliance zegt die groep gebruikers goed in de gaten te houden.

De Noren hebben de jongste weken hun aandacht voor Popcorn Time-gebruikers vergroot. Nog vorige week werden twee mannen opgepakt omdat ze een uitleg gaven over hoe Popcorn Time gebruikt moet worden.

De illegale streamingdienst kwam vorige week ook in het nieuws omdat de Amerikaanse makers van de film The Cobbler achter 11 gebruikers aangaan. De filmmakers eisen dat de personen wordt opgedragen te stoppen met piraterij. Daarnaast worden schadevergoedingen tot 150.000 dollar geëist.

Hoe werkt het?

Popcorn Time is te omschrijven als een illegale versie van Netflix. De menu’s zien er bijvoorbeeld hetzelfde uit en de nieuwste films en series worden er gratis aangeboden. In plaats van ze eerst te downloaden, start het streamen direct en loopt de download door tijdens het kijken naar de film of serie.

Downloaders van films of series stellen ook automatisch hun verbinding beschikbaar om hetzelfde bestand te uploaden naar anderen. Daardoor zijn gebruikers van Popcorn Time ook automatisch verspreiders van de illegale content.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content