‘NSA betaalde technologiereuzen miljoenen om mee te werken aan PRISM’

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Technologiereuzen als Facebook, Google, Microsoft en Yahoo zouden miljoenen euro’s hebben gekregen van de NSA om mee te werken aan het veelbesproken PRISM-programma.

Technologiereuzen als Facebook, Google, Microsoft en Yahoo zouden miljoenen euro’s hebben gekregen van de NSA om mee te werken aan het veelbesproken PRISM-programma, waarbij wereldwijd het internetverkeer van gebruikers afgetapt wordt. Dat schrijft de Britse krant The Guardian op basis van nieuwe gelekte documenten van klokkenluider Edward Snowden.

Sinds 2011 moesten technologiebedrijven voldoen aan bepaalde certificatievereisten. De kosten die ze hiervoor maakten, werden vergoed door de NSA. Er zou dus belastinggeld gebruikt zijn geweest om technologiebedrijven informatie te kunnen laten delen met de NSA. Hiermee stelt The Guardian de relatie tussen de NSA en de grote technologiebedrijven andermaal ter discussie.

De Britse krant vroeg de grote technologiebedrijven om een reactie. Zij beweren enkel de wet te hebben gerespecteerd. ‘De federale wetgeving verplicht de Amerikaanse regering kosten te vergoeden van providers die door de regering verplicht worden juridische procedures uit te voeren’, klinkt het bij Yahoo. ‘Wij voldoen enkel aan gerechtelijke bevelen’, luidt het gelijkaardige antwoord van Microsoft.

Facebook zegt dan weer nooit gecompenseerd te zijn geweest voor gegevensonderzoek door de overheid, en Google blijft beweren niet te hebben deelgenomen aan het PRISM-programma, ook al wordt de zoekgigant vermeld als ‘Prism-provider’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content