NSA geeft in alle stilte rapporten vrij over zijn illegale spionagepraktijken

© AP
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Op kerstavond heeft de Amerikaanse inlichtingendienst NSA haast onopgemerkt op kerstavond rapporten online gezet over hoe het tussen 2001 en 2013 op illegale wijze Amerikaanse burgers en mensen op Amerikaans grondgebied bespioneerde.

De documenten werden door de NSA gepubliceerd in een reactie op een rechtszaak van de American Civil Liberties Union. De inlichtingendienst deed dat op kerstavond, ‘zodat zo weinig mogelijk mensen het zouden opmerken’, beweert technologiesite The Verge. Ook Bloomberg bericht over de documenten.

Het gaat om een reeks jaar- en kwartaalrapporten, opgemaakt tussen het vierde kwartaal van 2001 en het tweede kwartaal van 2013.

LOVEINT

Sommige van de inbreuken die in de documenten beschreven worden: het bespieden van de telefoon van een liefdespartner (een praktijk die blijkbaar zo regelmatig gebeurde dat er een bijnaam aan gegeven werd: LOVEINT), het foutief bespioneren van Amerikaanse burgers en mensen op Amerikaans grondgebied, het doorsturen van persoonlijke gegevens over burgers naar niet-geautoriseerde ontvangers, het opslaan van gegevens op onveilige servers…

NSA-analist bespioneerde zichzelf

Wellicht de opmerkelijkste praktijk die in het document staat: een NSA-analist die vorig jaar per ongeluk zichzelf bespioneerde.

Uit de rapporten valt moeilijk af te leiden hoe vaak dit soort privacy-inbreuken gepleegd werden, maar eerder werd gesuggereerd dat het ‘duizenden keren per jaar’ gebeurde, schrijft The Verge nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content