NSA heeft België geholpen bij ernstig cyberincident

© Belga

Het Amerikaanse NSA heeft ons land geholpen bij een ernstig cyberincident.

Amerikaanse cyberexperts gelinkt aan het National Security Agency (NSA) hebben begin 2013 de Belgische militaire inlichtingendienst ADIV geholpen bij een ernstig cyberincident. Dat bevestigt generaal Eddy Testelmans, topman van ADIV, in een interview met MOmagazine.

Cyber Command

“Tijdens een onderhoud stootten onze technici op een software die we zelf niet hadden geïnstalleerd. Het ging om een virus van een bepaalde complexiteit. We zijn zelf gestart met het te ontcijferen en analyseren, om te weten wat het zou kunnen aanrichten. Het bleek echter zodanig complex dat we er met onze eigen capaciteit niet helemaal uitraakten. Daarop hebben we dan steun gevraagd aan het Cyber Command van het Amerikaanse leger”, aldus Testelmans.

“Al na een paar dagen kwam een team Amerikaanse specialisten hier langs om ons met raad en daad bij te staan. Ze hebben het virus helpen analyseren en gaven tips om ons in de toekomst beter tegen dit soort malware te beschermen.”

Terroristische daad

De NSA heeft bovendien “in drie gevallen een mogelijk terroristische daad verijdeld op basis van info waarvan we mogen aannemen dat die rechtstreeks uit het Prism-systeem komt, en die ons via geclassificeerde kanalen is bezorgd”, zo staat in het artikel. “Als de NSA die info niet had doorgespeeld, hadden wij het niet geweten.”

België geeft ook zelf info door aan de VS “over dingen die de belangen van de VS kunnen schaden en van levensbelang kunnen zijn”. De ADIV onderschept tot slot ook communicatie in het buitenland en afkomstig van het buitenland, “in steun van onze militaire operaties”. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content