NSA hield vorig jaar bijna 90.000 buitenlandse ’targets’ in de gaten

© Reuters

De NSA heeft vorig jaar gegevens verzameld over 89.138 ’targets’ buiten de VS. Op Amerikaans grondgebied werden 248 mensen in de gaten gehouden.

De NSA heeft vorig jaar gegevens verzameld over 89.138 ’targets’ buiten de VS. Op Amerikaans grondgebied werden 248 mensen in de gaten gehouden. Dat blijkt uit het eerste transparantierapport van het agentschap.

Het aantal buitenlandse ’targets’ heeft betrekking op de programma’s van elektronische surveillance die de NSA kan uitvoeren onder artikel 702 van de spionagewet; de Foreign Intelligence Surveillance Act of Fisa-wet. In die programma’s zit onder meer PRISM vervat, het programma waarmee NSA-analisten toegang kunnen krijgen tot de communicatie van mensen op bijvoorbeeld Facebook, Skype en Gmail.

Het artikel 702 geldt alleen voor buitenlanders die in het buitenland wonen. Zij krijgen niet dezelfde juridische bescherming als Amerikaanse burgers. De NSA heeft wel toegegeven dat onrechtstreeks of per ongeluk ook gegevens van Amerikanen werden verzameld.

Het aantal mensen dat in de gaten werd gehouden ligt waarschijnlijk hoger, omdat een ’target’ ook kan slaan op een groep mensen of een organisatie.

In het rapport staat ook dat het agentschap de telefoongegevens van 248 Amerikanen, of buitenlanders die in de VS wonen, heeft bekeken. Dat kadert in een andere wet, over het verzamelen van telefoongegevens in de VS. Het is dit programma, waarbij honderden miljoenen data worden bijgehouden, dat aan de kaak werd gesteld door klokkenluider Edward Snowden. President Barack Obama heeft ook beloofd er een einde aan te maken.

Het dossier van de hervorming van de NSA ligt momenteel in het Amerikaanse Congres. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content