‘NSA onderschepte 180 miljoen internationale betalingstransacties in 2011’

© Reuters
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

De NSA controleerde behalve het internationale internet- en telefoonverkeer ook op grote schaal buitenlandse betalingstransacties. Dat schrijft Der Spiegel op basis van documenten van klokkenluider Snowden.

Een speciale afdeling genaamd ‘Follow the Money’ van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA controleert al enkele jaren het internationale betalingsverkeer. Met name creditcardtransacties in Europa, Afrika en het Midden-Oosten worden verzameld, opgeslagen en geanalyseerd. Dat schrijft het Duitse tijdschrift Der Spiegel, dat zich naar eigen zeggen baseert op documenten van klokkenluider Edward Snowden.

Databank Deze betalingsinformatie wordt ondergebracht in een eigen databank, ‘Tracfin’. In 2011 werden er 180 miljoen transacties bijgehouden. In 84 procent van de gevallen ging het om betalingen met een creditcard.

SWIFT Eén van de organisaties die de NSA beoogt is SWIFT, de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication waar duizenden banken bij aangesloten zijn. SWIFT heeft zijn hoofdkwartier in het Belgische Terhulpen.

Smartphones Der Spiegel onthulde onlangs ook al dat de NSA toegang heeft tot persoonlijke informatie (contactlijsten, sms-verkeer, notities, foto’s en plaatsgebonden gegevens) die opgeslagen wordt op smartphones die iOS, Android en BlackBerry als besturingssysteem hanteren. Deze OS-systemen werden door speciale werkgroepen binnen de NSA gekraakt. Het bleek hierbij echter niet om massaspionage te gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content