NSA organiseert hackercursussen

. © iStock

Niet iedereen kiest voor een gezellig kampvuur of ludieke waterspelletjes. Amerikaanse jongeren kunnen in Arlington, in de Amerikaanse staat Virginia, deelnemen aan een zomerkamp van het National Security Agency (NSA).

Ze leren er onder andere beveiligde paswoorden kraken. Maar liefst 1400 jongeren nemen er aan deel.

Het zomerkamp is één langgerekte computercursus aan de Marymount Universiteit in Arlington. ‘Het kraken van versleutelde paswoorden’ wordt er verheven tot een kunst, stelt een New York Times-journalist die er kon vaststellen hoe tientallen middelbare scholieren aan de lippen hangen van hun docent. De ene keer wordt een softe aanval op een website gepromoot, de andere keer gaat de lesgever over tot brutere, rechtstreekse methoden. Alles om de veiligheid van het land te waarborgen. Darrel Andrews, een van de docenten, waarschuwt zijn leerlingen dit nooit thuis en nooit zonder professionele begeleiding te proberen.

Toekomst verzekerd

Waar de CIA zich voornamelijk in het buitenland bezig houdt met de Amerikaanse veiligheid, richt de NSA de ogen vooral op het eigen binnenland om de veiligheid van het Amerikaanse volk te waarborgen. Het organiseren van deze kampen zorgt ervoor dat de toekomst van de NSA verzekerd is. Een studie wijst uit dat in Amerika alleen al de komende jaren honderdduizenden nieuwe jobs in de internetveiligheid zullen worden gecreëerd.

Ook in ons land nemen de jobmogelijkheden binnen dit domein alsmaar toe. Vrijdag pas werd door de ministerraad de directeur van het nieuw op te richten Centrum voor Cybersecurity benoemd. De oprichting van dat centrum kwam meer op de voorgrond nadat telecombedrijf Belgacom en de diensten van de premier en Buitenlandse Zaken het doelwit waren van cyberaanvallen. (De Zondag/MAF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content