NSA tapt dataverkeer Google en Yahoo af

© Reuters
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Het Amerikaanse National Security Agency (NSA) tapt in het geheim het dataverkeer af dat zich beweegt tussen de servers van internetreuzen als Google en Yahoo. Google toont zich verontwaardigd.

De nieuwe onthullingen over het NSA-afluisterschaal komen van de Amerikaanse krant The Washington Post, die zich baseert op de documenten van klokkenluider Edward Snowden en interviews met anonieme insiders.

Een NSA-operatie onder de codenaam MUSCULAR tapt volgens de Post rechtsreeks miljoenen persoonlijke gegevens af van de glasvezelkabels die de datacenters van Google en Yahoo met elkaar verbinden. De NSA werkt daarvoor samen met haar Britse tegenhanger GCHQ.

Tientallen miljoenen gegevens gestolen

MUSCULAR bestaat naast her programma PRISM, waarvan het bestaan al eerder onthuld werd. Bij PRISM worden er gegevens opgevraagd bij de internetbedrijven na een gerechtelijke vordering. Voor MUSCULAR zou die juridische controle er niet zijn.

Zo worden honderden miljoenen digitale interacties onderschept, gaande van e-mails tot foto- en videobestanden. In een dertigdaagse periode voorafgaand aan 9 januari van dit jaar alleen al, zou het om met dan 181 miljoen individuele bestanden gaan. DE NSA zou een flink deel daarvan meteen weer wissen, maar heel wat wordt opgeslagen in de eigen datacenters van de inlichtingendienst.

Voor dat soort spionage tegen Amerikaanse bedrijven binnen de VS is toestemming van een rechter nodig. Het aftapwerk zou in dit geval echter niet op Amerikaanse bodem gebeuren, zodat die gerechtelijke controle niet geldt.

De datacenters van bedrijven als Google en Yahoo zijn over de hele wereld verspreid. Het dataverkeer in de glasvezelkabels die zulke centra verbinden, is niet versleuteld. Het aftappen gebeurde zonder dat Google en Yahoo op de hoogte waren.

Google woedend

“Wij hebben strikte controles om de veiligheid van onze datacenters te waarborgen”, zei een Yahoo-woordvoerder aan de Washington Post. “Wij hebben de NSA noch enig ander overheidsagentschap toegang gegeven tot onze datacenters.”

David Drummond, de topjurist van Google, reageerde tegenover de technologiesite The Verge gespierder. “Wij zijn woedend over hoe ver de overheid is gegaan om de data in onze private glasvezelnetwerken te onderscheppen”, stelde hij. “Dit onderstreept de dringende nood aan hervormingen.”

NSA-directeur Keith Alexander ontkent de beschuldigingen in het Washington Post-artikel. “De stelling dat wij reusachtige hoeveelheden data verzamelen van Amerikaanse personen is onwaar”, zei hij aan de website Politico.

Let wel: daarmee zegt Alexander alleen dat de NSA niet de Amerikaanse wet schendt door VS-staatsburgers te bespioneren. Een ontkenning van het bestaan van de MUSCULAR-operatie is het niet.

Google stelt ondertussen dat het van plan is om meer encryptie te gaan gebruiken op zijn netwerken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content