NSA vervangt medewerkers door computers om klokkenluidersgedrag te vermijden

© Reuters
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

De Amerikaanse veiligheidsorganisatie NSA lijkt te willen voorkomen dat er nog eens informatie gelekt wordt. De dienst gaat 90 procent van zijn werknemers vervangen door machines.

Het National Security Agency (NSA) – de Amerikaanse inlichtingendienst die voor ophef zorgde met het PRISM-spionageprogramma – gaat 90 procent van zijn systeembeheerders vervangen door machines. Er werken naar verluidt zo’n duizend systeembeheerders bij de NSA. Edward Snowden was er daar één van.

“Onze medewekers doen dingen die machines beter zouden kunnen, zoals het datatransport en het beveiligen van de netwerken”, zei NSA-directeur Keith Alexander op een Amerikaans congres over internetbeveiliging. Maar het lijkt erop dat de NSA op deze manier vooral klokkenluidersgedrag zoals dat van Snowden wil vermijden.

Alexander kwam ook nog eens terug op het PRISM-programma, dat in zijn ogen verkeerd afgeschilderd wordt in de pers. “Het is geen spionageprogramma, maar een middel om terroristen op te sporen. Niemand heeft bewust de wet willen overtreden of geprobeerd om de privacy te schenden. Die fouten hebben we niet gemaakt.”

Intussen heeft eigenaar Ladar Levison de e-maildienst waarvan Edward Snowden gebruikmaakte gesloten, uit vrees dat hij medeplichtig zou worden geacht aan misdaden tegen het Amerikaanse volk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content