NSA wil supercomputer voor spionage ontwikkelen

De NSA wil een supercomputer bouwen waarmee het zo goed als alle encrypties van banken, wetenschappers en regeringen kan kraken.

De wereldwijd bekritiseerde Amerikaanse geheime dienst NSA wil een supercomputer bouwen waarmee hij zo goed als alle encrypties van banken, wetenschappers en regeringen kan kraken. Dat bericht de krant Washington Post, die zich baseert op nieuwe documenten van Edward Snowden.

De ontwikkeling van de zogenoemde “cryptologisch nuttige kwantumcomputer” is een onderdeel van een onderzoeksprogramma waarvoor ongeveer 80 miljoen dollar (58 miljoen euro) is uitgetrokken. Het programma kreeg de naam “Penetration Hard Targets” (Binnendringen moeilijke doelwitten).

Kwantumfysica

De computer werkt op basis van de kwantumfysica, en is talloze keren krachtiger en sneller dan “gewone” computers. Zo kan de NSA mogelijk encrypties gaan kraken die tot nu toe als veilig gelden. Ze heten veilig als men er in een realistische tijdspanne niet kan in slagen ze te kraken. Een veelvuldig opgedreven rekencapaciteit kan die veiligheid op de helling zetten.

Maar de technologie van een kwantumcomputer is vooralsnog in grote mate theoretisch. Voor wetenschappers is het nauwelijks denkbaar dat de NSA verder zou staan dan andere civiele laboratoria, zonder dat iemand ervan weet.

De NSA weigerde commentaar op het verhaal.

Wetenschappers spreken zich uit tegen dataverzameling

Vrijdag hebben meer dan 250 wetenschappers uit 26 verschillende landen, onder wie zowat 40 uit België, zich uitgesproken tegen grootschalige dataverzameling. Zij roepen nationale regeringen op actie te ondernemen en burgers te beschermen tegen de “massale surveillance” door binnen- en buitenlandse inlichtingendiensten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content