Nulgroei voor softwaremarkt in 2009

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Uit een recent onderzoek concludeert Gartner dat de wereldwijde softwaremarkt dit jaar ter plaatse blijft trappelen.

Uit een recent onderzoek concludeert Gartner dat de wereldwijde softwaremarkt dit jaar ter plaatse blijft trappelen.

De marktanalist raamt de globale softwaremarkt in 2009 op 222,6 miljard dollar, of nauwelijks 0,3% meer dan vorig jaar. De softwareuitgevers die hun inkomsten evenwichtig hebben weten te spreiden over indirecte verkoop, nieuwe licenties en onderhoudscontracten en er ook een flexibel verkoopsbeleid op nahouden (software-as-a-service, open source en outsourcingsfaciliteiten), zouden beter bestand zijn tegen de crisis.

Grote softwareboeren die in verschillende landen actief zijn, kunnen rekenen op comfortabele onderhoudscontracten en agressief geprijsde softwarebundels aanbieden, staan er nog beter voor.

Geen enkele regio ontsnapt aan de crisis maar de markten met de grootste maturiteit worden vanzelfsprekend het zwaarst getroffen. Erp-producenten zouden weinig klappen krijgen, in tegenstellng tot leveranciers van besturingssystemen, kantoorsuites, middleware of pakketten voor opslag- en inhoudsbeheer.

Tot de groeisegmenten rekent Gartner appliances, software voor hiërarchisch opslagbeheer en archivering, webconferencing, beveiliging en eventbeheer. “Door de band genomen zullen technologieën voor kostenoptimalisering het meeste aandacht krijgen,” oordeelt researchdirecteur Fabrizio Biscotti.

Maar er gaan ook andere stemmen op. Marktonderzoeker Pierre Audoin Consultants bijvoorbeeld denkt dat de Europese softwaremarkt met 2,4% zal groeien tot 59,8 miljard euro. 2,1% daarvan wordt in België gegenereerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content