‘Nulgroei voor technologie in 2012’

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Technologiefederatie Agoria verwacht een mager 2012 voor de sector. Nulgroei is het hoogst haalbare. De werkgelegenheid blijft ondanks de crisis stabiel. Maar eerst het goede nieuws: 2011 was een goed jaar voor de technologiesector. De groei bedroeg liefst 11,6 procent. Ook de werkgelegenheid steeg afgelopen jaar weer (+ 3600 jobs) in de technologische industrie, van ongeveer 275.000 jobs tot bijna 280.000 jobs. Maar voor 2012 zijn er kopzorgen. Echte groei wordt er niet of nauwelijks verwacht door Agoria. Uit een rondvraag bij haar leden, zo zegt de federatie, blijkt dat er vooral bezorgdheid is over de inflatie en indexering in ons land. Verder is er vrees voor nieuwe belastingen en de hogere vennootschapsbelasting als gevolg van ingrepen op de notionele interestaftrek.

Technologiefederatie Agoria verwacht een mager 2012 voor de sector. Nulgroei is het hoogst haalbare. De werkgelegenheid blijft ondanks de crisis stabiel.

Maar eerst het goede nieuws: 2011 was een goed jaar voor de technologiesector. De groei bedroeg liefst 11,6 procent. Ook de werkgelegenheid steeg afgelopen jaar weer (+ 3600 jobs) in de technologische industrie, van ongeveer 275.000 jobs tot bijna 280.000 jobs.

Maar voor 2012 zijn er kopzorgen. Echte groei wordt er niet of nauwelijks verwacht door Agoria. Uit een rondvraag bij haar leden, zo zegt de federatie, blijkt dat er vooral bezorgdheid is over de inflatie en indexering in ons land. Verder is er vrees voor nieuwe belastingen en de hogere vennootschapsbelasting als gevolg van ingrepen op de notionele interestaftrek. Ook het invullen van vacatures blijft een belangrijk pijnpunt. Het sociaal klimaat komt op de vijfde plaats en de gevolgen van de eurocrisis op zes.

“Agoria verwacht van de nieuwe federale regering dat ze bij het terugdringen van het overheidstekort vermijdt dat nieuwe lasten worden opgelegd, want die dreigen de groeivertraging te verergeren”, zegt Agoria-ceo Paul Soete in een mededeling. Ook het aanpakken van de hoge inflatie moet bovenaan de prioriteitenlijst van de nieuwe minister van Economie staan. Verder noemt hij het structurele tekort aan ingenieurs, ICT’ers en technisch personeel. “Indien vacatures hier niet ingevuld raken, zullen een aantal activiteiten in het buitenland moeten gebeuren en komt de economische groei van ons land in gevaar. De federale regering zet terecht in op activering en een hogere werkgelegenheidgraad, maar de verhoging van de lastendruk op de actieve en hooggeschoolden werkt ontmoedigend.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content