Obama bespreekt internetspionage met Tim Cook en andere technologiebonzen

© Reuters
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Apple-baas Tim Cook en enkele andere technologiebonzen hebben met Barack Obama rond de tafel gezeten. Ze bespraken de internetspionage door Amerikaanse overheidsdiensten.

Barack Obama heeft in het Witte Huis een ‘geheime’ ontmoeting gehad met enkele technologiebonzen onder wie Tim Cook van Apple en computerwetenschapper Vint Cerf van Google. Er waren ook andere, niet nader genoemde overheidsmensen, lobbyisten en mensen van burgerrechtenorganisaties aanwezig. Dat meldt het Amerikaanse Politico op basis van anonieme bronnen.

Het gesprek vond plaats naar aanleiding van de heisa rond de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, die al jarenlang het telefoon- en internetverkeer van gebruikers wereldwijd zou aftappen, en ging over internetspionage- en privacy in het algemeen. Concretere details over het gesprek, dat achter gesloten deuren plaatsvond in het Witte Huis, zijn niet bekend. Eerder vond er in dit verband ook al een ontmoeting plaats tussen de Amerikaanse president en vertegenwoordigers van bedrijven als Facebook, Google en Yahoo, aldus nog Politico.

Obama heeft de NSA verdedigd door de burgers te overtuigen dat “niemand hun telefoongesprekken afluistert”, maar binnenkort organiseert hij ook nog een nationale dialoog over de privacy in het digitale tijdperk met betrekking tot de nationale veiligheid. In de aanloop daarnaar, wilde Obama dus eerst overleggen met betrokkenen en belanghebbenden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content