Obama moet afkicken van Blackberry

President-elect Barack Obama staat bekend als een Blackberry-verslaafde. Hij zal er van moeten afkicken.

President-elect Barack Obama staat bekend als een Blackberry-verslaafde. Hij zal er van moeten afkicken.

Dat net ’technology candidate’ Barack Obama zijn Blackberry en andere persoonlijke e-mailinstrumenten overboord moet gooien, is wat ironisch. Anderzijds heeft Obama niet veel keuze, tenzij hij er geen problemen mee heeft dat al zijn e-mails te lezen zijn voor het Congress (het Amerikaanse parlement).

Immers, vanaf 20 januari 2009, het moment dat Obama de presidentsstoel van de Verenigde Staten officieel bezet, valt hij onder de Presidential Records Act. Daarin staat gestipuleerd dat onder meer de e-mail van de president kan worden opgeëist door het Congress.

En dan is er natuurlijk het hele securityprobleem. E-mails kunnen onderschept worden en e-mailaccounts gehackt. Republikeinse kandidaat Sarah Palin mocht het ondervinden tijdens haar campagne: niet alleen werd haar e-mailaccount gehackt, maar werd ze ook nog eens aangeklaagd omdat ze haar persoonlijke e-mail gebruikte voor staatsaangelegenheden. Zoiets is strafbaar in de VS.

Volgens The New York Times zal Obama dus hoogstwaarschijnlijk geen e-mail uit eigen naam meer sturen zolang hij president is. Hij zou er wel op hopen om – als eerste Amerikaanse president – een laptop op zijn bureau te krijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content