Obama waarschuwt voor gevaren van sociale media

© BBC

De gewezen Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag gewaarschuwd voor de chaos die kan ontstaan bij een fout gebruik van sociale media. Hij deed die uitspraak op de Britse openbare radio-omroep BBC, waar hij naar aanleiding van de kerstprogrammatie geïnterviewd werd door de Britse prins Harry.

“Een van de gevaren van internet, is dat mensen daar een volledige andere realiteit kunnen hebben. Ze kunnen er terechtkomen in een informatie-cocon die hun vooroordelen bevestigt”, verklaarde Obama tijdens zijn eerste interview sinds hij Het Witte Huis heeft moeten verlaten.

Barack Obama sprak de naam van zijn opvolger niet uit tijdens die verklaringen. Toch lijken zijn uitspraken een duidelijke verwijzing te zijn naar de huidige Amerikaanse president Donald Trump, die bekend staat als een ijverige twitteraar. Hij beklemtoonde dat leiders moeten nadenken over de berichten die ze posten en over de mogelijke gevolgen daarvan.

“De vraag is hoe we die technologie kunnen aanwenden om pluraliteit en de diversiteit van standpunten toe te laten, maar zonder tot een balkanisering van de samenleving te komen”, zo klonk het nog. Twee maanden voor de inauguratie van Donald Trump nam Obama ook al Mark Zuckerberg terzijde, om hem wakker te schudden over de rol van Facebook in de presidentsverkiezingen van 2016.

De vorige Amerikaanse president zei verder in het interview jongeren op het hart te willen drukken dat een hashtag onvoldoende is om de wereld te veranderen. Obama noemde internet een goede plek om gelijkgestemden te ontmoeten, maar waarschuwde dat online ”alles wordt gesimplificeerd”. ”Als je mensen persoonlijk spreekt, ontdek je dat ze complex zijn”. Hij riep luisteraars op ook offline contact met mensen te blijven zoeken. Het is voor mensen lastiger om zich ”vervelend en wreed” te gedragen als ze niet anoniem zijn, concludeerde hij.

Het volledige interview is hier te beluisteren.

Partner Content