Obama wil strengere regels om netneutraliteit te verzekeren

© BELGA

De Amerikaanse president Barack Obama wil dat internetaanbieders het verbod krijgen om de toegang tot bepaalde websites te bemoeilijken. De providers moeten alle data op het web op gelijke voet behandelen, zo verklaarde Obama in een video die door Het Witte Huis werd verspreid.

Obama vroeg aan de Amerikaamse toezichtshouder FCC (Federal Communications Commission) strikte regels op te stellen om die zogenaamde netneutraliteit te verzekeren. De FCC moet verder ook ‘duidelijk vastleggen dat de internetaanbieders wettelijk verplicht zijn om de toegang tot een website niet te blokkeren of af te remmen’.

De verklaring van Obama houdt ook in dat providers geen deals mogen afsluiten met ondernemingen, om ervoor te zorgen dat hun inhoud sneller dan die van de concurrentie beschikbaar wordt. ‘Aanbieders mogen niet beslissen bij welke onlineshops je winkelt en welke streamingdiensten je gebruikt. En ze mogen ondernemingen niet laten betalen om een voorsprong op concurrenten te bekomen’, klonk het.

De president benadrukte tegelijkertijd ook dat de FCC een onafhankelijk agentschap is en dat de uiteindelijke beslissing dus door haar moet worden genomen.

Internetaanbieders hadden eerder de mogelijkheid geopperd om in de VS een internet met verschillende snelheden te creëren. Door bedrijven tegen betaling een betere kwaliteit te bieden, zouden de providers namelijk de uitbouw van een sneller internet kunnen financieren.

Maar de plannen stuitten tegen de borst van heel wat activisten, die de netneutraliteit als een belangrijke bouwsteen zien voor het open internet. Ze haalden ook aan dat kleine bedrijven benadeeld zouden worden, omdat ze niet in staat zouden zijn om voor die extra kwaliteit te betalen.

In Europa heeft ook het Europees parlement zich al uitgesproken voor het principe van de netneutraliteit. (Belga)

Partner Content