Oculus-oprichter vindt kabels obstakel voor doorbraak vr

© Reuters
Wim Kopinga Freelance journalist

Virtualrealityheadsets met draad zullen minder succesvol zijn dan mobiele VR-headsets, denkt Oculus-oprichter Palmer Luckey.

De technologie van Oculus – het VR-bedrijf dat voor 2 miljard dollar door Facebook overgenomen werd – maakt gebruik van een draad, wat volgens Luckey voor problemen zorgt. “Ik heb zelf vele uren om mensen heen gedanst met de kabels om de vr-ervaring overtuigend voor ze te houden.”

Oculus ziet hun VR-brillen dan ook vooral als zittende ervaring. Een voordeel van de bekabelde VR-brillen is de rekenkracht. Die gaat namelijk via een computer die aan de bril vastzit. De draadloze brillen, als de Google Cardboard en Samsung Gear VR, hebben de rekenkracht in de headset zitten. Voordeel is dat er geen kabel meer nodig is, wat resulteert in meer bewegingsvrijheid. Maar door de beperkte rekenkracht is het aanbod en de kwaliteit beperkt voor deze brillen.

Als Oculus er voor zou kiezen het signaal draadloos naar de bril te versturen ontstaat er vertraging. En doordat het beeld dan niet langer gelijk loopt met de bewegingen van het hoofd, ontstaat er bewegingsziekte bij de gebruiker.

De draadloze versie zal daarom volgens Luckey daarom eerder succesvol zijn dan de brillen met draad. Hoe Oculus dit probleem op wil oplossen heeft hij niet gezegd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content