Oculus Rift gaat in de verkoop tegen flink prijskaartje

© Oculus
Wim Kopinga Freelance journalist

De langverwachte virtual reality-bril Oculus Rift gaat in de verkoop tegen 699 euro. Hij wordt vanaf maart geleverd aan de consument.

De bril van Oculus is sinds gisteren te bestellen op de site van Oculus. Bij de bril worden ook een losstaande positiesensor, Xbox One-controller, afstandsbediening en twee games geleverd.

Voor dat pakket moet naast de aanschafprijs van 699 euro ook nog eens op 40 euro verzendkosten gerekend worden. In de VS is de bril een pak goedkoper, hij is daar verkrijgbaar voor 599 dollar – omgerekend 557 euro. Oculus-oprichter Palmer Luckey zegt dat het bedrijf geen winst maakt op de brillen. “High end VR is duur, maar Rift is obsceen goedkoop voor wat het is”, klinkt het in een tweet.

In een AMA (Ask Me Anything) op Reddit bood Luckey nog wel zijn excuses aan voor het misleiden van mogelijke kopers, want in oktober gaf hij nog aan dat de prijs van de bril rond de 350 dollar zou liggen. “Ik heb de berichtgeving slecht behandeld”, zegt de 23-jarige uitvinder van de bril. Dat hij gezegd heeft dat de bril zo’n 350 dollar zou gaan kosten – of rond dat ballpark – zou ermee te maken hebben dat er in de media geschreven werd dat de bril 1.500 dollar zal kosten. “Ik vergeleek 349 dollar met 1500 dollar, niet met onze interne schatting van 599 dollar. Ik bied hiervoor mijn excuses aan”, klonk het op Reddit.

De versie die nu te koop is zal, net als de meeste recente versies voor ontwikkelaars, een resolutie van 2160 x 1200 pixels hebben, 1080 x 1200 per oog. Daarbij worden ze met 90 Hz ververst, waardoor het beeld vloeiend moet zijn. Hierdoor zal de gebruiker minder snel misselijk worden, wat nog wel eens een probleem kan zijn bij virtual reality.

Krachtige computer

De bril van Oculus werkt alleen met een krachtige Windows-pc. Er moet op zijn minst een Nvidia GTX 970- of AMD 290-videokaart in zitten. Daarbij moet er niet minder dan 8GB werkgeheugen zijn en is de Intel Core i5-processor het minimum. Luckey zegt dat een bundel van pc én bril beschikbaar is vanaf 1.499 dollar.

De VR-bril startte in 2012 als Kickstarter-project, toen was de eerste versie te koop voor 275 dollar. Mensen die het bedrijf toen al steunden, krijgen de consumentenversie nu gratis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content