Oermessenger AIM stopt ermee

© AOL
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

AIM, AOL’s Instant Messenger, stopt ermee. Op 15 december gooit de oer-chatdienst, een van de eerste chatprogramma’s ter wereld, de handdoek in de ring.

AIM is de chatdienst van America Online, ook al zo’n pionier op het web. Het programma was vooral groot in de Verenigde Staten, rond de eeuwwisseling. Eind jaren negentig concurreerde AIM met chatprogramma’s als ICQ en (toen) MSN Messenger. Later kwamen ook andere diensten als sms, Facebook en WhatsApp op de proppen.

De ster van AIM is al een tijd tandende en daarom trekt AOL er nu de stekker uit. “AIM wist nieuwe digitale technologieën aan te spreken en zette een culturele verandering in, maar de manier waarop we met elkaar communiceren is ondertussen geëvolueerd,” schrijft Michael Albers, vp communications products bij Oath, het Verizon-departement waar onder meer AOL en Yahoo onderdak vonden.

Sinds de opkomst van smartphones en videobellen, zijn er nog wel wat messengers verdwenen. MSN Messenger, die in België veel populairder was dan AIM, sloot in 2014 de deuren om te worden opgeslokt door Skype. Yahoo Messenger stopte er vorig jaar ook mee. ”We weten dat er zo veel trouwe fans zijn die AIM tientallen jaren hebben gebruikt, en we vonden het geweldig om sinds 1997 te werken en te bouwen aan de eerste chatapp in zijn soort”, schrijft AOL in een mededeling. Er komt geen opvolger. (ANP/EB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content