Oeso wil meer dan drie mobiele operatoren

Een land met meer dan drie volwaardige mobiele operatoren heeft een betere telecommarkt. Dat zegt de Oeso ter gelegenheid van een rapport rond de structuur van de draadloze markt.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling stelt dat er vanaf vier operatoren meer innovatie op de markt gebeurt. Al beseft de organisatie ook dat een vierde netwerk, inclusief zendmasten doorheen het land, niet overal evident is. Op die plaatsen kan men mikken op een gedeeld netwerk, maar moeten de spelers wel onderling technisch en commercieel onafhankelijk kunnen werken.

Landen waar er meer dan drie mobiele netwerkspelers zijn hebben volgens de Oeso meer inclusiviteit, meer concurrentie en beter begrijpbare aanbiedingen met lagere prijzen of meer aanbod voor hetzelfde geld. Zo wijst de organisatie er op dat Franrkijk en Israël pas een onbeperkt aanbod lanceerden sinds er een vierde speler kwam.

Regulatoren houden volgens de organisatie wel al rekening met de nood aan concurrentie. Zo gingen Telefonica en e-Plus in Duitsland samen, maar dat werd enkel toegestaan omdat er ruimte werd voorzien voor virtuele spelers (mvno’s) en nieuwe spelers.

De volledige blogpost van de Oeso kan je hier nalezen. Het volledige rapport ‘Wireless Market Structures and Network Sharing’ is hier te vinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content