Officieuze IBM-vakbond moet noodgedwongen stoppen

© REUTERS

IBM is verlost van een vervelende luis in de pels. De officieuze vakbondsorganisatie moet er in de VS mee stoppen omdat er te veel mensen zijn ontslagen bij Big Blue.

Alliance@IBM bestaat sinds 1999 en is een organisatie die werknemers van IBM vertegenwoordigt. Daarbij houdt ze onder meer bij hoeveel mensen er worden ontslagen en waar. Iets waar IBM nooit over communiceert.

Maar de organisatie, die los van IBM staat maar wel bestaat uit werknemers van het bedrijf, moet de handdoek in de ring gooien. Ironisch genoeg omdat er intussen zoveel mensen zijn ontslagen dat de werknemersorganisatie te weinig betalende leden telt. Dat waren er vroeger rond de 400, vandaag amper de helft.

Lee Conrad, die Alliance@IBM coördineerde, zegt dat alle acties bij IBM worden opgeschort. Wel komt er nog een nieuwe site waar werknemers hun eigen vaststellingen rond ontslagen en herstructureringen kunnen blijven delen.

Alliance@IBM heeft lang niet dezelfde rechten en mogelijkheden als een Belgische vakbondsorganisatie. Maar via een netwerk van medewerkers kon de organisatie de afgelopen jaren een goed beeld krijgen op de ontslagen binnen IBM, zowel in de VS als daarbuiten. Zo heeft IBM de gewoonte om geen grote ontslagrondes uit te voeren, maar dit wel over langere termijn in kleine groepjes te doen. Zo valt het minder op wanneer er grote groepen mensen het bedrijf verlaten. Volgens Alliance@IBM telde Big Blue in de jaren tachtig nog 230.000 mensen in de VS. Vandaag zijn dat er nog 71.000.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content