Olympische Winterspelen in Sotsji doelwit van hackers

© Belga
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Bij een Amerikaanse journalist die het Russische sportevenement covert, werd vrijwel meteen na aankomst in Sotsji ingebroken in zijn telefoon en computer.

Wie de Olympische Winterspelen in Sotsji bezoekt, moet volgens het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken niet verwachten dat zijn online privacy beschermd zal worden. Journalist Richard Engel, die verslag uitbrengt van de Spelen voor NBC News, probeerde het Rusissche privacysysteem meteen uit.

Engel liet twee gloednieuwe computers en een telefoon voor hem installeren, waar hij een valse identiteit op aanmaakte. Toen Engel zijn computer verbond met het internet in Sotsji, kreeg hij meteen een verdachte e-mail. Na het openen van die mail, was er al ingebroken in zijn computer. “Binnen de minuut waren hackers in mijn toestel aan het neuzen. Hetzelfde gebeurde met mijn telefoon. De uitvoering ging snel en op een professionele manier.”

In 24 uur tijd werden alle apparaten van Engel gehackt, en konden de daders gesprekken aftappen en opnemen.

Niet alleen journalisten moeten zich zorgen maken over hun privacy in Sotsji: “Van zo gauw de bezoekers op eender welke manier proberen te communiceren, worden ze blootgesteld. Zelfs in hun hotelkamer.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content