Omzet mobiel dataverkeer overstijgt dit jaar 200 miljard dollar

Analisten verwachten dat de wereldwijde omzet uit mobiel dataverkeer in 2008 voor het eerst meer dan 200 miljard dollar bedraagt.

Analisten verwachten dat de wereldwijde omzet uit mobiel dataverkeer in 2008 voor het eerst meer dan 200 miljard dollar bedraagt.

Voor het eerst halen telefoniebedrijven in een jaar tijd meer dan tweehonderd miljard dollar (ongeveer 127 miljard euro) omzet uit mobiel dataverkeer. Dat verwacht telecomanalysebureau Informa. In 2007 bedroeg de omzet ongeveer 157 miljard dollar.

De mobieletelecomaanbieders genereerden wereldwijd in het eerste kwartaal van 2008 49 miljard dollar, of eenvijfde van hun omzet, uit mobiel dataverkeer. Dat is een stijging van bijna 43 procent ten opzichte van een jaar eerder. Tweederde van die omzet komt voor rekening van sms-berichten.

Telecombedrijven zien al langere tijd hun inkomsten uit spraakoproepen teruglopen en doen er alles aan om het dataverkeer te stimuleren. De groei hierin wordt voornamelijk veroorzaakt door de versnelde toepassing van nieuwe technologie en door een toename in de concurrentie, vertelt analist Nick Jotischky van Informa. “Ook stijgt de vraag naar mobieledatadiensten de laatste tijd flink door de vernuftige mobiele toestellen die op de markt verschijnen, zoals de iPhone.”

In juni sprak netwerkleverancier Cisco al de verwachting uit dat mobiel dataverkeer vanaf nu elk jaar verdubbelt tot en met 2012.

Maar liefst veertig procent van het wereldwijde mobiele dataverkeer vindt plaats in Zuidoost Azië. Daar groeide het verkeer in het eerste kwartaal 2008 met 48 procent. De grootste toename is volgens de analisten zichtbaar in het Midden-Oosten. In die regio is liefst 91,7 procent meer dataverkeer te zien dan in het eerste kwartaal van 2007. Toch bedraagt het aandeel van die regio in de wereldwijde omzet nog maar twee procent.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content