Omzet uit BI-software verdubbelt

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De wereldwijde omzet uit business intelligence software zal tussen nu en 2015 verdubbelen. Dat stelt analistenbureau Forrester na marktonderzoek.

De wereldwijde omzet uit business intelligence software zal tussen nu en 2015 verdubbelen. Dat stelt analistenbureau Forrester na marktonderzoek.

Het bureau berekent dat in 2014 de wereldwijde omzet van bi-software uitkomt op 14 miljard euro. Nu ligt dat bedrag op ongeveer 7 miljard euro. De onderzoekers stellen dat bedrijven precies in zware economisch tijden investeren in software voor statistiek en analyse. Het management gebruikt de software om dagelijkse bedrijfsvoering zo efficiënt mogelijk uit te voeren en strategische beslissingen te nemen aan de hand van betrouwbare gegevens.

De marktonderzoeker verwacht voor de komende jaren vooral een toename van de inzet van bi-software onder middelgrote bedrijven. De markt is nu grotendeels in handen van grote leveranciers als SAP, IBM en Oracle, maar analisten zien juist door de toename van BI onder middelgrote bedrijven ook kansen voor kleine en specialistische leveranciers.

Forrester ziet dat bedrijven investeren in steeds uitgebreidere BI-oplossingen. Standaard rapportagesoftware zorgt volgens hen in 2014 voor een omzet van 5,9 miljard dollar (in 2009 4,8 miljard dollar). De omzet uit BI-software gericht op aansturing van bedrijfsprocessen ligt dan op ruim 5 miljard dollar (2009 ruim 2 miljard dollar).

De omzet uit voorspellende analyse, ofwel predictive analytics, moet volgens de onderzoekers in 2014 uitkomen op 1,8 miljard dollar (nu 698 miljoen dollar). De wereldwijde omzet uit BI-software voor analyse van tekstbestanden ligt in 2014 rond de 978 miljoen dollar (in 2009 is dat nog 296 miljoen dollar).

De omzet uit de meeste vergaande vorm van BI-software, het zogenoemde complex event processing (cep) waarbij realtime analyses plaatsvinden van gegevens uit verschillende bronsystemen, groeit in 2014 tot 223 miljoen dollar (nu 62 miljoen dollar).

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content