Omzet uit ip-telefonie bijna verviervoudigd

2005 was goed voor 1,8 miljard dollar inkomsten uit ip-telefonie, maar 2006 gaat daar ver over met 6,9 miljard dollar. West-Europa en Noord-Amerika brengen het meeste op.

Ip-telefonie in West-Europa leverde in 2006 2,6 miljard dollar op, aldus cijfers van analistenbureau Point Topic. De regio is zo wereldwijd de grootste inkomstenbron voor VoIP-aanbieders. West-Europa telt trouwens ook het meeste abonnees, 14,6 miljoen. Dat zijn er nipt meer dan in de Asia-Pacific-regio. Maar omdat de gemiddelde omzet per gebruiker daar veel lager ligt (10 dollar tegenover 15 dollar in West-Europa), bedroeg de omzet daar ‘slechts’ 1,75 miljard dollar.

Noord-Amerika levert met 2,4 miljard dollar net iets minder op dan West-Europa, maar wel met ongeveer 5 miljoen minder abonnees. De gemiddelde omzet per gebruiker in Noord-Amerika ligt immers hoog, op 20 dollar. Volgens Point Topic is dat te verklaren door het feit dat ip-telefonie daar meer wordt aangeboden in een pakket van diensten.

Doelpubliek voor ip-telefonie zijn voorlopig nog zware telefoniegebruikers en consumenten in markten waar het prijsverschil met andere diensten significant is. Ook het voordeel van 1 rekening te krijgen voor digitale tv en telefonie kan daar een verkoopsargument zijn. Toch verwacht het analistenbedrijf dat de residentiële markt almaar meer doordrenkt zal geraken met ip-telefonie, onder meer via bundeling met digitale tv, maar ook via bedrijfsaansluitingen bij werknemers thuis (vb. om telewerken praktisch mogelijk te maken).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content