Onderzoek: ‘Papierloos werkt niet’

© iStock

Veertig jaar geleden voorspelde het Amerikaanse Business Week het papierloze kantoor. Gisteren was het World Paper Free Day 2015 en presenteerde AIIM er onderzoek naar: nog geen vijfde (17 procent) van de bedrijven werkt ‘papierloos’.

Informatiemanager Iron Mountain onderstreept dat niet de informatiedrager, maar onze omgang met de ‘informatie van de baas’ het succes bepaalt. En wat eigenlijk niemand weten wil: kenniswerkers zijn dol op papier. De Association for Information and Image Management (AIIM) heeft de problematiek onderzocht.

Papier nog altijd belangrijk

Mensen werken graag met papier. Ze lezen een rapport liever vanaf print dan op het scherm van hun pc of laptop. Daarbij vergeten ze wel dat het gebruik van papier:

  • Productiviteit gaat kosten
  • De toegankelijkheid van informatie beperkt
  • Risico oplevert qua compliance

Vooral dat laatste kan een probleem worden, als een bedrijf opeens uit zijn archief een aantal e-mails van jaren terug moet ophoesten voor een rechtbank.

Het kost veel tijd

Je gaat niet zomaar papierloos werken, zo vonden de onderzoekers. Er zijn diverse oorzaken waarom het papier maar niet weg wil uit de organisaties:

  • Ruim de helft (56 procent) van de onderzochte organisaties prefereert papieren contracten, en bestel- en reserveringsformulieren
  • 40 procent houdt behoefte aan getekende en beveiligd bewaarde papieren waardedocumenten
  • Vier van de tien (39 procent) ontbreekt het aan kennis over de papiervrije mogelijkheden

Het onderzoeksrapport van de AIIM is beschikbaar op internet. Het kan hier worden gedownload. (En geprint.)

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content