Onderzoekers: ‘Dit jaar meer tablets dan laptops verkocht’

Wereldwijd zouden er in 2013 voor het eerst meer tablets worden verkocht dan laptops. Dat voorspelt marktonderzoeker NPD DisplaySearch.

Wereldwijd zouden er in 2013 voor het eerst meer tablets worden verkocht dan laptops. Dat voorspelt marktonderzoeker NPD DisplaySearch.


Onderzoekers van NPD DisplaySearch verwachten dat er dit jaar wereldwijd 240 miljoen tablets worden verkocht tegenover 207 miljoen notebooks. Dat is een verhouding van ongeveer 54 op 46. Voor het eerst is de verhouding in het voordeel van tablets. Vorig jaar lag de verhouding tussen laptops en tablets nog op ongeveer 60 tot 40.


Het grootste afzetgebied voor tablets blijft Noord-Amerika met een aandeel van 35 percent. China, dat in 2012 de tweede grootste afzetmarkt werd voor Europa, groeit naar een aandeel van 27 percent, vooral dankzij kleine lokale merken. Zowel in China als in Noord-Amerika lag de verkoop van tablets in 2012 al hoger dan die van notebooks.


Volgens NPD DisplaySearch is de opkomst van meer aanbieders en de grotere keuze aan schermformaten reden voor de groei in de tabletmarkt. Een jaar geleden was Apple nog de dominante aanbieder met de iPad.


De onderzoekers menen ook dat een nieuwe klasse van kleine tablets belangrijk gaat worden. Zo zouden tablets met een formaat van 7 tot 8 inch goed zijn voor 45 percent van de markt, wat een verkoop van 108 miljoen stuks vertegenwoordigt. Modellen met een formaat van 9,7 inch, in 2011 en 2012 nog het grootste marktaandeel, zou 17 percent vertegenwoordigen, of ongeveer 41 miljoen stuks.


De toenemende verkoop van tablets is een van de redenen dat de pc-markt blijft krimpen, zoals we eerder berichtten. De onderzoekers van NPD DisplaySearch zijn van oordeel dat het aandeel van tablets op de markt van mobiele pc’s de komende jaren zal blijven groeien tot bijna 75 percent in 2017.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content