Onderzoekers willen cyberpedofielen ontmaskeren met taalprogramma

© Belga

Vaak vallen pedofielen die zich op het internet voordoen als kinderen door de mand omwille van hun taalgebruik. De UAntwerpen wil cyberpedofielen daarom aan de hand van een taalprogramma ontmaskeren.

Een volwassene die zich op het internet voordoet als een kind, verraadt zich sneller dan hij denkt. Zijn zwakke punt is zijn taalgebruik. De Universiteit Antwerpen ontwikkelt daarom een programma om cyberpedofielen aan de hand van taal te ontmaskeren. Dat melden De Standaard en Het Nieuwsblad.

Volwassenen schrijven ‘groetjes’, jongeren gebruiken emoticons

“Elke generatie heeft haar eigen typische woordgebruik en zinsbouw”, zegt Walter Daelemans, professor Taalkunde aan de UAntwerpen. “Een volwassene chat helemaal anders dan een kind van 12.”

De professor geeft als voorbeeld het woord “Groetjes!”, waarmee volwassenen bijna op automatische piloot een gesprek afronden. Maar jongeren onder de 20 gebruiken dat woord niet meer, klinkt het. “Zij sluiten een chatgesprek steevast af met emoticons, of met xxx.”

90 procent nauwkeurig

De UAntwerpen werkt aan een programma met profielen per demografische groep. “Als er een mismatch is tussen taal en profiel, krijgen we een signaal. Voor de detectie van ouderen die zich voordoen als tieners, werkt het programma nu 90 procent nauwkeurig”, aldus Daelemans.

Federal Computer Crime Unit

Eind dit jaar moet er een prototype zijn, hoopt Walter Daelemans. Het programma zou dan bijvoorbeeld door de Federal Computer Crime Unit gebruikt kunnen worden. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content