Ongevraagde upgrades naar Windows 10 gepushed

© Windows 10

Microsoft heeft in Windows Update de status van de Windows 10-upgradebestanden gewijzigd. Wie daardoor onverwachts de optie ‘Windows 10 nu installeren?’ voor zijn neus krijgt, kan die uitnodiging beter afslaan.

In plaats van een optionele update is Windows 10 nu een aanbevolen update. Dat impliceert dat de installatie van nu af aan automatisch voorbereid wordt bij mensen die updates automatisch laten installeren, als ze in Windows Update ervoor hebben gekozen aanbevolen updates op dezelfde manier te laten behandelen als belangrijke updates. De installatie wordt niet automatisch gestart. Dat vraagt nog om een bewuste ‘druk op de knop’. Maar de benodigde bestanden worden al wel gedownload.

Het is niet verstandig om zonder voorbereidingen in te gaan op de uitnodiging om Windows 10 te installeren. Hoewel dat bij de meeste mensen vlekkeloos verloopt, worden er toch ook de nodige problemen gemeld. Het is daarom van belang om pas met de installatie te beginnen wanneer er een back-up en een systeemherstelschijf of dito USB-stick zijn gemaakt. De installatie verloopt in de regel ook makkelijker als eerst randapparaten zoals printers worden losgekoppeld.

Stap 1 is, om de instellingen van Windows Update te controleren, en het vinkje weg te halen bij de optie ‘Aanbevolen updates net zo behandelen als belangrijke updates’. Of dat op termijn helpt, is niet zeker. Microsoft wil zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen op Windows 10 krijgen. Het is dus niet uit te sluiten dat Windows 10 straks een belangrijke update wordt. Je kunt er dan natuurlijk voor kiezen om updates niet meer automatisch te laten aanbrengen. Maar dat heeft als nadeel dat je kwetsbaar wordt voor cybercriminelen, als je niet gedisciplineerd genoeg bent om direct na iedere patchronde te controleren of er patches voor jouw Microsoft-software zijn.

Microsoft heeft wel een methode bekendgemaakt om helemaal verschoond te blijven van Windows 10-gepush. Meer informatie daarover is hier te vinden.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content