‘Onkraakbaar’ sleutelverkeer gedemonstreerd

In Wenen werd gedemonstreerd hoe encryptiesleutels op ‘onkraakbare’ wijze kunnen worden uitgewisseld, met dank aan de kwantumfysica.

In Wenen werd gedemonstreerd hoe encryptiesleutels op ‘onkraakbare’ wijze kunnen worden uitgewisseld, met dank aan de kwantumfysica.

Het encrypteren – versleutelen – van informatie is slechts zinvol mits een schier absolute zekerheid dat de aangewende sleutels niet in handen van derden kunnen vallen. Het stelen van die sleutels is immers heel wat makkelijker (o.a. een klassieke taak voor spionnen of overlopers….) dan het kraken van een versleutelde boodschap.

In Wenen werd op de ‘Quantum Network Demonstration’ conferentie in een netwerk tussen vijf Siemens vestigingen een praktijkvoorbeeld van ‘quantum key distribution’ (QKD) technologieën getoond. Er werd een ‘kwantum backbone’ gecreëerd voor de verdeling van sleutels, waarmee bestaande bedrijfstoepassingen als ‘voice-over-ip’ en videoconferencing werden beveiligd.

De sleutels zelf werden samengesteld met individuele fotonen, waarbij de minste poging tot het meten van die fotonen leidt tot verstoringen (een gevolg van het onzekerheidsprincipe van Heisenberg). Deze verstoringen resulteren in een sterke stijging van de fouten, wat meteen door de legitieme bestemmeling wordt waargenomen.

De demonstratie was het resultaat van vier jaar samenwerking tussen 41 partners in 12 Europese landen onder leiding van Austrian Research Centers (ARC) GmbH. Het geheel kadert in het Europees project [SECOQC], dat de ontwikkeling van een wereldwijd netwerk voor beveiligde communicatie op basis van kwantumcryptografie beoogt. In België wordt aan SECOQC meegewerkt door de ULB (Nicolas Cerf).

Op de conferentie in Wenen ging ook een ‘specification group on Quantum Cryptography and Quantum Technologies’ van start in het kader van ETSI – het ‘European Telecommunications Standards Institute. Deze werkgroep moet streven naar standaarden met het oog op een verzekerde interoperabiliteit tussen commerciële systemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content