Online contact met de overheid maar mager

Belgische bedrijven staan vrij sterk op vlak van computer- en internetgebruik. Aan het contact met de overheid via internet schort er echter nog wat.

Belgische bedrijven staan vrij sterk op vlak van computer- en internetgebruik. Aan het contact met de overheid via internet schort er echter nog wat.

Een en ander blijkt uit nieuwe cijfers van de FOD Economie en Eurostat. In 2007 gebruikte 97 procent van onze bedrijven computers en 95 procent internet. Dat is weer een lichte stijging tegenover 2006 (respectievelijk 95 en 92 procent). Het ict-gebruik stijgt naarmate het bedrijf groeit. Vanaf het niveau van 250 werknemers hebben zowat alle bedrijven computer- en internettoegang.

Ter vergelijking: in Nederland gebruiken alle bedrijven, van groot naar klein, computers en internet. In de EU25 zijn de cijfers identiek aan die van ons land.

Het gebruik van een inbelverbinding gaat in ons land verder achter uit en klokt nu af op 15 procent. 74 procent van de bedrijven met internet heeft een dsl-verbinding. Ook heeft een vierde van alle bedrijven een mobiele internetconnectie.

In totaal heeft 82 procent van de Belgische bedrijven een breedbandverbinding. In Nederland is dat 92 procent, in de EU25 88 procent .

Online contact van bedrijven met de overheid blijft nog zeer beperkt. Sterker nog: het lijkt achteruit te gaan. 44 procent van alle Belgische bedrijven met meer dan 10 werknemers vraagt de overheid informatie via het internet. In 2006 was dat nog 53 procent. 35 procent vraagt online formulieren aan (in 2006 44 procent), 37 procent stuurt ingevulde formulieren online terug (idem in 2006).

E-procurement wekt nog nauwelijks belangstelling. 3 procent van de bedrijven dient in een elektronisch systeem een offerte in voor een openbare aanbesteding. In 2006 was dat 6 procent. Slechts 18 procent van de Belgische bedrijven met meer dan 10 werknemers kreeg online bestellingen, een lichte vooruitgang.

In Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland en in EU25 liggen de cijfers steevast een pak hoger dan in ons land. Opvallend is dat ook daar e-procurement niet echt floreert. In de EU25 houdt 9 procent van de bedrijven zich daarmee bezig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content