Online krant voor diepgravende journalistiek De Correspondent gelanceerd

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

In Nederland is De Correspondent gelanceerd, een nieuw journalistiek platform met bijdragen van onder anderen Arnon Grunberg en David Van Reybrouck, die je tegen betaling digitaal kunt lezen.

In Nederland is DeCorrespondent.nl live gegaan, een nieuw onlineplatform voor diepgravende journalistiek, bedacht door ex-NRC Next-hoofdredacteur Rob Wijnberg. De Correspondent moet “een medicijn tegen de waan van de dag” worden. Slow journalism voor het digitale tijdperk, dus.

Crowdfunding Wijnberg sprokkelde het geld voor De Correspondent bij elkaar via crowdfunding: binnen de maand moesten er 15.000 mensen online intekenen voor een abonnement van 60 euro. Na acht dagen werd dat doel bereikt, en nu – bij de lancering – telt De Correspondent reeds 20.000 leden.

Zij kunnen advertentievrije online artikels lezen, van de hand van vooraanstaande ‘correspondenten’ als Wijnberg, Arnon Grunberg en David Van Reybrouck. Zij verdiepen zich in thema’s als migratie en privacy.

Op termijn komt er ook een Vlaamse versie, weliswaar als onderdeel van het Nederlandse platform.

Digitale initiatieven Onlangs werd in Nederland ook al eLinea gelanceerd, een soort Spotify voor Nederlandstalige journalistiek waar je zowel losse artikels kunt kopen als onbeperkt kunt lezen voor een vast bedrag per maand. Met Blendle en MyJour volgen er bij onze noorderburen binnenkort nog twee soortgelijke digitale initiatieven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content