Online opslagruimte krijgt sociale dimensie

Wuala is een opmerkelijke mash-up van online storage, 128 AES-encryptie én p2p-technologie. Na drie jaar R&D en tien maand testen, opent de webdienst nu zijn deuren.

Wuala is een opmerkelijke mash-up van online storage, 128 AES-encryptie én p2p-technologie. Na drie jaar R&D en tien maand testen, opent de webdienst nu zijn deuren.

De basisidee van [Wuala] (spreek uit: Voilà) is dat je privé-bestanden versleuteld opslaat in een virtuele kluis. Zo’n webdiensten die online storage aanbieden bestaan al in allerlei maten en vormen, maar het grote verschil daarmee is dat Wuala er een peer-to-peer (p2p) model rond gebouwd heeft. Anders gezegd: de bestanden worden verkapt in duizenden kleine stukjes die op evenveel verschillende pc’s bewaard worden. ‘Social online storage’, heet dat dan. Of opslagruimte ‘in the cloud’ om een ander modewoord erbij te halen.

De eerste grote vraag die opborrelt, is of het wel veilig is om stukjes van privé-bestanden op zoveel computers te plaatsen van onbekenden. “Ja”, zeggen de oprichters. De 128 AES-encryptie moet daar garant voor staan. Bovendien is op elke computer maar één klein stukje van een versleuteld bestand te vinden, waarmee volgens Wuala niets aan te vangen valt. Wuala tracht zo min mogelijk data op de eigen servers te bewaren: het zijn de gebruikers die elkaars data moeten hosten.

Aan de technologie is drie jaar gewerkt door acht Zwitsers. Op hun website is een lijst te vinden van de open source software die ze voor het project gebruiken. Ook de gebruikte beveiliging wordt er verder toegelicht. Na een testperiode van tien maand, is Wuala nu opengesteld voor het grote publiek dat er na registratie 1 gigabyte online opslagruimte krijgt. Meer kan ook: ofwel betaal je daarvoor, ofwel stel je een stuk van je eigen harde schijf ter beschikking voor anderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content