Ontdek de wereld van 3D-printing in Bozar

Volume.MGX © Materialise

In Bozar kan je de komende zes weken gratis ‘Making a difference / A difference in making’ bezoeken. Een expo die de mogelijkheden van 3D-printing wil tonen aan het grote publiek.

Hoewel de hype rond 3D printing nog maar pas de kop opsteekt, is de markt al meer dan twintig jaar aan het evolueren. Recyclage van bestaand materiaal, bestaande voorwerpen veel lichter en efficiënter maken, protheses die niet enkel rekening houden met de maat van je lichaam, maar ook met de druk ervan. Allemaal passeren ze de revue.

FRACTAL.MGX - Jan Wertel, Gernot Oberfell met Matthias Bär
FRACTAL.MGX – Jan Wertel, Gernot Oberfell met Matthias Bär© Stéphane Briolant Paris

Making a difference / A difference in making is een initiatief van het Leuvense Materialise dat dit jaar 25 jaar bestaat en de afgelopen twee dagen zijn globale conferentie in Brussel hield. Maar naast softwareontwikkelaars en bedrijven die 3D printing inzetten wou het bedrijf ook naar het grote publiek duidelijk maken wat er vandaag al mogelijk was.

ESCAPISM Dress - Iris Van Herpen in samenwerking met Daniel Widrig en Materialise
ESCAPISM Dress – Iris Van Herpen in samenwerking met Daniel Widrig en Materialise© Michel Zoeter

Al is de tentoonstelling geen promoshow voor de producten van Materialise. Ze bevat zowel producties van het Leuvense technologiebedrijf als van andere bedrijven. Ook zien we stukken passeren uit de medische sector en van musea. Zo leren we er hoe onze voet wordt gescand op een loopband om zo de perfecte schoenzool te maken, hoe een kleedje perfect op maat kan worden gemaakt, maar ook hoe een lamp kan worden ontwikkeld in vrijwel eender welke vorm.

CaCO3 Stoneware - Laura Lynn Jansen en Thomas Vailly
CaCO3 Stoneware – Laura Lynn Jansen en Thomas Vailly© Floor Knaapen
Fix3D
Fix3D© James Novak

Ook kunst en archeologie komen aan bod. Zo zien we een kopie van De Zonnebloemen van Vincent Van Gogh, inclusief de verfdikte. Maar ook een exacte (maar verkleinde) replica van een mammoet die ons een blik geeft op de lichaamsbouw van het beest. Dat kan zelfs vrij ver gaan. Zo is er vandaag, niet op de tentoonstelling weliswaar, een exacte kopie van het graf van Toetanchamon die mensen kunnen bezoeken. Dat zorgt er voor het echte graf met rust wordt gelaten, want de vele bezoekers (en vooral hun lichaamswarmte) zorgden voor een snelle afbraak van het archeologisch artefact.

Anaplastology model
Anaplastology model© Materialise.
TI-JOIN Chair
TI-JOIN Chair© Peter Donders

De voorstelling in Bozar gaat niet over één onderwerp maar over hoe we langzaam naar een maatschappij evolueren waar voorwerpen gepersonaliseerd kunnen worden. Maar ook over de eeuwige zoektocht naar efficiëntie. Een cruciaal onderdeel van een vliegtuig dat vandaag bestaat uit dertig stukken en een kilo weegt, kan zo worden heruitgevonden naar iets wat uit één geheel wordt gemaakt, even robuust is en nog slechts een derde van zijn gewicht heeft.

Making a difference / A difference in making loopt van 24 april tot 7 juni in Bozar in Brussel. De toegang is gratis.

Skull.
Skull.© Materialise

Hearing aids
Hearing aids© Phonak
098XYZ SHOE
098XYZ SHOE© Earl Stewart

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content