Ontkenning Holocaust voortaan taboe op Facebook

..

Facebook gaat berichten verwijderen waarin de Holocaust wordt ontkend. Ook het zaaien van twijfel over de massamoord door de nazi’s op joden wordt niet getolereerd.

Het Amerikaanse socialmediaplatform meldt in een blog dat het wel enige tijd gaat vergen voordat de handhaving van het verbod op orde is. Zo moeten medewerkers die berichten controleren op zogenoemde haatspraak worden getraind.

Na een jaar van overleg met deskundigen besloot het platform onlangs al antisemitische stereotypen, bijvoorbeeld over de vermeende wereldmacht van joden, tot taboe te verklaren. Later dit jaar wordt iedereen die op Facebook zoekt naar de Holocaust of de ontkenning ervan doorverwezen naar geloofwaardige websites.

Stijging

De beslissing om ook desinformatie over de Holocaust te verbieden komt mede voort uit de stijging wereldwijd van antisemitisme, aldus Facebook. Daarbij speelt mee dat het gebrek aan kennis over de Holocaust vooral onder jongeren “alarmerende” proporties aanneemt. Zo zei bijna een kwart van de Amerikanen tussen de 18 en 40 jaar in een recent onderzoek te geloven dat de Holocaust een mythe is, dat de volkerenmoord wordt overdreven of dat ze er niet zeker over zijn.

De nazi’s vermoordden in de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw ongeveer 6 miljoen mensen in vernietigingskampen en gaskamers. Een groot deel van hen was joods.

Facebook heeft al meer dan 250 organisaties die racistische boodschappen online hebben gezet in de ban gedaan. Alleen al in het tweede kwartaal werden 22,5 miljoen haatberichten offline gehaald.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content