Ontknoping L&H-proces begonnen

© Belga

Voorzitter Robert Pieters van de eerste kamer van het Gentse hof van beroep startte vanmorgen om 9.09 uur met het beschikkende gedeelte van het 2.100 bladzijden tellende arrest in de fraudezaak Lernout & Hauspie. De ontknoping van het gigantische fraudeproces volgt 9 jaar nadat spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie Speech Products over kop ging. Voor de 21 beklaagden – het voormalige management, de leden van het auditcomité binnen de raad van bestuur, een aantal medewerkers, adviseurs en de bedrijfsrevisoren van KPMG en Dexia (vroegere Artesia) – wordt een uitspraak op strafgebied gedaan.

Voorzitter Robert Pieters van de eerste kamer van het Gentse hof van beroep startte vanmorgen om 9.09 uur met het beschikkende gedeelte van het 2.100 bladzijden tellende arrest in de fraudezaak Lernout & Hauspie.

De ontknoping van het gigantische fraudeproces volgt 9 jaar nadat spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie Speech Products over kop ging. Voor de 21 beklaagden – het voormalige management, de leden van het auditcomité binnen de raad van bestuur, een aantal medewerkers, adviseurs en de bedrijfsrevisoren van KPMG en Dexia (vroegere Artesia) – wordt een uitspraak op strafgebied gedaan.

In tegenstelling tot de debatten die plaatsvonden in het ICC, wordt het arrest voorgelezen in de historische assisenzaal van het gerechtsgebouw op het Koophandelsplein. Voor de aanvang van de zitting zaten Jo Lernout en Pol Hauspie naast elkaar te keuvelen op de beklaagdenbank. Daarnaast zijn ook voormalige toplui Nico Willaert en Gaston Bastiaens aanwezig. Alle andere beklaagden, met uitzondering van Philippe Vermeulen, lieten zich vertegenwoordigen door hun advocaten.

Op vraag van de advocaten beperkt de voorzitter zich tot het beschikkende gedeelte, de schuldvraag en de strafmaat. De motivering van het arrest wordt later bekendgemaakt en gepubliceerd op een informatiewebsite van justitie: http://www.juridat.be/beroep/gent/index.htm onder de rubriek “inlichtingen”. Dat zal vandaag of morgen gebeuren, afhankelijk van hoe lang de voorlezing zal duren.

Het arrest zal zich overigens beperken tot het strafgedeelte. De volledige voorlezing zou immers zowat 2 weken in beslag nemen. De duizenden gedupeerden zullen zich later moeten opmaken voor een burgerlijk proces om hun geld terug te zien, want het hof besliste eerder om het strafrechterlijke van het burgerlijke te splitsen. Alles samen dienden ruim 15.000 burgerlijke partijen claims in tot naar verluidt 2 miljard euro.

Koeienweide

Jo Lernout richtte samen met Pol Hauspie en Nico Willaert eind jaren tachtig L&H op. Het bedrijf leverde vanaf midden jaren negentig toptechnologie op het vlak van spraakherkenning en -synthese. In een Ieperse koeienweide werd een heus Flanders Language Valley uit de grond gestampt. Duizenden particulieren investeerden in het bedrijf, dat echter na verschillende boekhoudkundige onregelmatigheden op 25 oktober 2001 failliet ging.

Daarop volgde een strafonderzoek dat zes jaar in beslag nam. De beschuldigingen waren niet min: het opzetten van onwettige boekhoudkundige constructies en het vervalsen van balansen en jaarrekeningen, valsheid in licentiecontracten en koersmanipulatie. Discussie is of de bestuurders bewust gefraudeerd hebben.

Het proces op basis van een 400.000 bladzijden tellend strafonderzoek, aangevuld met enkele duizenden bladzijden conclusies, duurde 61 procesdagen tussen 21 mei 2007 en eind januari 2009.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content