Ontplofte raket bevatte materiaal van Belgisch bedrijf dat ruimtesystemen bouwt

© Belga

Het onbemande ruimtevrachtschip dat afgelopen nacht bij de lancering ontplofte had ook experimenten aan boord van QinetiQ Space Belgium, een bedrijf uit Kruibeke dat onder meer technologie levert aan de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

De raket die de voorbije nacht ontplofte bevatte twee experimenten van QinetiQ Space uit Kruibeke, die bestemd waren voor de ESA en die eind november uitgevoerd hadden moeten worden door een astronaute in het ISS.

Het ene experiment omvatte een doosje met vloeistoffen die in de ruimte onderzocht moesten worden, het andere een soort stoel waarop astronauten in de ruimte bewegingen moesten uitvoeren, meldde QinetiQ Space op het VRT-journaal.

Met de ontploffing van de raket ging in één klap vijf jaar werk van QinetiQ Space in rook op. Het Belgische bedrijf is aangeslagen, maar is wel bereid nieuwe versies van het materiaal te bouwen indien de ESA hierom zou vragen.

QinetiQ Space Belgium – het vroegere Verhaert Space – is naar eigen zeggen leider in ruimtesystemen in België. Het bedrijf staat in voor het ontwerpen, bouwen, lanceren en uitvoeren van complexe ruimte-infrastructuren en satellieten. Naast de ESA zijn Astrium, Thales en OHB voorname klanten van QinetiQ Space. Ook draagt het bedrijf bij aan de infrastructuur van het ISS. (MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content