Ontwikkelaars ontvluchten Griekenland

© reuters
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Duizenden Griekse it-professionals verlaten hun vaderland om hun geluk elders te gaan beproeven.

Er vindt een ware braindrain plaats in Griekenland, zo meldt ZDNet. De Amerikaanse tech site baseert zich onder meer op een rapport van Endeavor Greece, een non-profit organisatie die ten diensten staat van behoeftige Griekse entrepreneurs.

Tussen 2010 en 2013 verlieten al zeker 200.000 jonge talentvolle Grieken het land. ICT, financiële dienstverlening en de medische zorg zijn de sectoren zijn waar de zwaarste klappen vallen. En de vlucht naar het buitenland zet door.

ZDNet sprak met verschillende Griekse it’ers die recent hun heil buiten het vaderland zochten. Lange dagen van meer dan 12 uur doorworstelen, doorwerken in het weekend en dan toch zes maanden geen salaris krijgen was voor een van hen een goede reden om te verhuizen naar Zwitserland. Voor een ervaren C++ of Java-specialist ligt het salaris buiten Griekenland al snel drie keer hoger.

De vooruitzichten voor de groep die achterblijft worden er niet beter op nu de financiële situatie in het land verder wordt uitgehold. “Carrièremogelijkheden zijn er niet. Werknemers vertrekken omdat ze niet genoeg verdienen”, vertelt een Griekse ontwikkelaar die uitweek naar ons land.

Volgens een onderzoek van de ICAP Groep bij 1300 Grieken die in het buitenland werken, is zeker bij een derde de keuze definitief. De belangrijkste redenen voor getalenteerde Grieken om het land te verlaten die dit rapport aanstippen, zijn de corruptie en het gebrek aan aandacht voor degenen die prestaties leveren (meritocratie).

Maar liefst 37 procent stipt deze oorzaken als belangrijkst aan. Met 35 procent staat het gebrek aan geschikte banen op de tweede plaats. Op de derde plaats staan de economische crisis en de kans zich elders beter te kunnen ontwikkelen.

Voor Griekenland is deze braindrain buitengewoon triest, zegt ceo Nikitas Konstantellos van de ICAP Group aan het Griekse Protagon.gr. Bijna drie kwart van de ondervraagden had een master-titel en belangrijke vaardigheden. “Het moet een nationale prioriteit zijn om de talentenvlucht te stoppen, maar ook om de besten terug te halen.”

(FT i.s.m. AutomatiseringGids)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content