Ontwikkeling stemsysteem loopt vertraging op

“Het is geen dossier waarbij je je goed voelt”, zegt Bourgeois.

De ontwikkeling van het prototype dat tot de nieuwe stemcomputer moet leiden, heeft al vertraging opgelopen.

Dat heeft Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) geantwoord op een vraag van parlementslid Jan Verfaillie gezegd in de commissie Binnenlands Bestuur van het Vlaams Parlement. Bourgeois toonde zich bezorgd over een tijdige uitrol van de nieuwe stemcomputers tegen de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van oktober 2012.

De federale regering, eindverantwoordelijke in deze materie, startte vorig jaar de procedure voor nieuwe toestellen. Vlaanderen en Brussel hebben zich in die procedure ingeschreven, Wallonië niet. De federale regering vergunde begin februari de ontwikkeling van een prototype aan Smartmatic. Dat bedrijf had twee maanden de tijd om het prototype op te leveren, maar heeft volgens Bourgeois al zes weken vertraging bij de ontwikkeling. Volgens de huidige ontwikkelingen wordt het prototype in de tweede helft van mei (23/05) opgeleverd. De boete per dag vertraging loopt nu op tot 20.000 euro.

Bourgeois herhaalde dat de Vlaamse regering als doel heeft in 2012 de verkiezingen overal in Vlaanderen volledig elektronisch te laten verlopen. Als de nieuwe stemcomputer niet tijdig klaar geraakt zijn er twee alternatieven: de huidige situatie (oude stemcomputers en stempotlood), en een volledige terugkeer naar potlood en papier.

“Het is een dossier dat mij zorgen blijft baren”, dixit Bourgeois. “Ik kan nu niet garanderen dat we in 2012 overal in Vlaanderen met het nieuwe digitale stemsysteem zullen stemmen. Het is geen dossier waarbij je je goed voelt.”

Bron: Belga

Partner Content