“Ontwikkelingspotentieel voor ict in Wallonië is enorm”

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Dat verklaarde Microsoft Belux-baas Philippe Vandervoort. Op 4 maart wordt in Bergen het eerste Microsoft Innovation Center (MIC) van België geopend.

Dat verklaarde Microsoft Belux-baas Philippe Vandervoort. Op 4 maart wordt in Bergen het eerste Microsoft Innovation Center (MIC) van België geopend.

Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt benadrukte op een persconferentie het belang van de informatica als motor van regionale ontwikkeling. “Veel Waalse bedrijven gebruiken niet al het potentieel van de sector”. Volgens Marcourt kende het ict-domein een jaargroei van 3 procent (34,3 miljard euro), maar vertegenwoordigt het nog steeds slechts 4 procent van het Belgische bbp.

Wallonië kijkt tegen een achterstand aan. Op 4.800 partnerschappen van Microsoft in België, zijn er 800 in Wallonië. De andere 4.000 hebben betrekking op Vlaanderen, aldus Philip Vandervoot, algemeen manager van Microsoft Benelux. “Het ontwikkelingspotentieel voor ict in Wallonië is enorm”, zei hij.

Het Microsoft Innovation Center dat op 4 maart in de Henegouwse stad opent, zal gespecialiseerd zijn in gezondheids- en welzijnstechnologie (e-health), maar zonder exclusieven. Twee gespecialiseerde kmo’s in dit type nieuwe technologie (Wygwam en Eonix) hebben al een inplanting voorzien in de eerste Microsoft bedrijfsincubator in België. Die mikt op de oprichting van 25 kmo’s en 250 banen binnen drie jaar. Het MIC rekent verder jaarlijks 50 onderzoeksprojecten te ondersteunen en 500 vormingscertificaten af te leveren.

De overeenkomst van drie jaar die is afgesloten tussen het Waalse Gewest en Microsoft, voorziet dat het MIC door Wallonië voor 1,5 miljoen zal gefinancierd worden, terwijl Microsoft Benelux 750.000 dollar zal inbrengen, naast ongeveer even hoge ‘prestaties in natura’. Het is volgens minister Marcourt dus een half-om-half-partnerschap. Het MIC zal een gebouw van zo’n 550 vierkante meter betrekken op het park Initialis in Bergen.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content