Ook alternatieve telco’s willen einde ‘free ride’ Google en Skype

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Nog voor eind dit jaar wil ook ECTA, de Europese vereniging van alternatieve operatoren een debat over de zogenaamde ‘netneutraliteit’.

Nog voor eind dit jaar wil ook ECTA, de Europese vereniging van alternatieve operatoren een debat over de zogenaamde ‘netneutraliteit’.

Dat grote Amerikaanse spelers zoals Google, Ebay-Skype gratis over breedband hun diensten mogen aanbieden, is ook hen een doorn in het oog.

“Het staat zeker op onze agenda. We moeten er een debat over op gang brengen. Nog voor eind dit jaar.” Dat vertelde ECTA, voorzitter Hubertus von Roenne in de marge van de voorstelling van het jaarlijkse ECTA-scorebord. ECTA, de European Competitive Telecommunications Association, organiseert een conferentie over ‘High speed internet for all’.

Dat seminarie volgt enkele dagen na de goedkeuring begin deze week van de ‘Digitale Agenda’ van EC-commissaris Neelie Kroes door de Europese telecomministers.

De oproep van ECTA over netneutraliteit is opvallend want daarmee komen ze voor het eerst op hetzelfde standpunt als de ‘dominante historische telecomoperatoren’. Ook Belgacom heeft zich eerder uitgesproken tegen de zogenaamde netneutraliteit.

Neelie Kroes ging er tijdens een recente meeting bij EuroISPA prat op dat ze Skype hanteert voor de communicatie met haar dochter in de Verenigde Staten. Tegelijk riep ze alle telecomoperatoren op om zwaar te investeren in nieuwe glasvezelnetwerken.
Volgens de Digitale Agenda van de Europese Commissie moet tegen 2013 iedereen in Europa de mogelijkheid hebben om gebruik te maken van internet. Tegen 2020 moet iedereen over 30 Mbit/s kunnen beschikken, de helft van alle Europese gezinnen zelfs over 100 Mbit/s. Hoe dat gefinancierd moet worden en wie daarin zal investeren is niet duidelijk.

ECTA roept in elk geval op om de regelgevende omgeving dringend concurrentievriendelijk te maken. De zowat 100 leden van ECTA zijn bijna allemaal ‘in survival mode. De investeringen verdienen zich amper terug,” aldus nog voorzitter Hubertus von Roenne.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content