Ook Android-telefoons houden verplaatsingen van gebruiker bij
Ook smartphones die draaien op Android houden de bewegingen van hun gebruikers bij, zij het voor een kortere periode dan de iPhone van Apple. Dat melden The Wall Street Journal en The Guardian op basis van bevindingen van informatica-experts. The Wall Street Journal citeert de Amerikaan Samy Kamkar, een voormalige piraat die naam maakte toen hij in 2005 de website MySpace lam legde, terwijl The Guardian zich beroept op de Zweed Magnus Eriksson. Woensdag publiceerden twee Britse onderzoekers een studie waaruit bleek dat Apple in zijn meest recente besturingssysteem voor de iPhone en de iPad een programmaatje had ingebouwd dat regelmatig de verplaatsingen van het toestel -en dus van de gebruiker- doorstuurt naar Cupertino. De Duitse autoriteiten zouden intussen al een onderzoek besteld hebben.
Ook smartphones die draaien op Android houden de bewegingen van hun gebruikers bij, zij het voor een kortere periode dan de iPhone van Apple. Dat melden The Wall Street Journal en The Guardian op basis van bevindingen van informatica-experts.
The Wall Street Journal citeert de Amerikaan Samy Kamkar, een voormalige piraat die naam maakte toen hij in 2005 de website MySpace lam legde, terwijl The Guardian zich beroept op de Zweed Magnus Eriksson.
Woensdag publiceerden twee Britse onderzoekers een studie waaruit bleek dat Apple in zijn meest recente besturingssysteem voor de iPhone en de iPad een programmaatje had ingebouwd dat regelmatig de verplaatsingen van het toestel -en dus van de gebruiker- doorstuurt naar Cupertino. De Duitse autoriteiten zouden intussen al een onderzoek besteld hebben.
Volgens beide kranten houden ook Android-toestellen (Android is het mobiele besturingssysteem van Google) het doen en laten van gebruikers bij, al gaat het hier enkel om de gegevens van de 50 laatste mobiele telefoonantennes, en van de 200 laatste wifi-netwerken waarmee het toestel van de gebruiker gecommuniceerd heeft. Bij Apple worden de verplaatsingen van de gebruiker echter een jaar lang bijgehouden.
Bovendien worden de verzamelde gegevens van de Android-mobieltjes niet meteen doorgestuurd naar Google, wat wel het geval is bij Apple, aldus The Guardian. Het is overigens nog altijd niet duidelijk wat er vervolgens met de gegevens gebeurt, als er überhaupt al iets mee gebeurt.
Privacy Apple en Google zijn maar twee van een steeds groter wordende groep ict-bedrijven die de grenzen rond privacy proberen te verleggen. Beide giganten mogen dan wel de locatie en de bewegingen van hun gebruikers opslaan, Facebook gaat nog veel verder in het bijhouden van gegevens over zijn klanten. Hoeveel heisa is er al niet geweest rond de privacy-instellingen van het populaire sociale netwerk?
Persoonlijke informatie van gebruikers is erg belangrijk voor deze ondernemingen. Hoe gedetailleerder de gegevens, hoe gerichter de reclame, of hoe duurder de data verpatst kan worden aan derden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier